JUDAR Zabulon Simantov stannar i Afghanistan då han inte fick betalt för att ”fly”.

Afghanistan blir inte av med sin sista jude, Zabulon Simantov, som ensam sköter landets sista synagoga.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz krävde Simantov ”personlig finansiering” för att ”fly” från Afghanistan när det stod klart att talibanerna skulle ta makten i landet.

Haaretz har pratat med Moti Kahana, en jude bosatt i USA, som bekräftar detta. Kahana har hjälpt judar att migrera från länder i Mellanöstern där de blivit ovälkomna.

— Jag betalar inte judar för att de ska rädda sina egna liv. Jag är här för att hjälpa till. Jag är inte här för att betala dig för att rädda ditt liv, sa Kahana.

En rabbin som uttalar sig i tidningen instämmer i det Kahana sa och berättar att Simantov påstod sig ha skulder till afghaner som han ville betala av innan han flydde landet. Vidare säger rabbinen att det var Simantov som kontaktade honom för att få hjälp att fly, men rabbinen tror inte att Simantovs liv egentligen är i fara. Även Suhail Shaheen, en av talibanernas talespersoner, har nyligen sagt att religiösa minoriteter kommer gå säkra i Afghanistan.

Simantov har tidigare gjort motstridiga uttalanden om sina eventuella flyktplaner i media. I början april sa han att han tänkte migrera till Israel och i tisdags sa han att han erbjudits att fly till USA, men att han nu bestämt sig för att stanna kvar och fortsätta att sköta synagogan i Kabul som också fungerar som hans privata bostad.

Absurda konflikter med andra judar

Förutom att han driver en tom synagoga är Simantov en köpman som säljer juveler och mattor. Han är född och uppvuxen i Afghanistan men flydde landet 1992 innan han återvände.

Fram till 2005, då juden Yitzhak Levi dog, var Simantov inte den enda juden i Afghanistan. Levi och Simantov kom dock inte överens och försökte spela ut talibanerna mot varandra. 1998 kontaktade Levi talibanernas inrikesminister och anklagade Simantov för stöld av judiska reliker. Simantov i sin tur kontrade genom att informera talibanerna om att Levi drev en hemlig bordell och sålde alkohol.

Talibanerna blev frustrerad över judarnas intrigerande och lät fängsla båda judarna. Levi och Simantov ska dock ha fortsatt att bråka i fängelset, varför talibanerna valde att släppa ut dem. Detta enligt Haaretz som beskriver konflikten i artikeln om Simantovs inställda ”flykt”.

Simantov har dessutom en konflikt med sin fru som lämnade Afghanistan 1998. Kvinnan har försökt få till stånd en judisk skilsmässa från maken, men Simantov har vägrat att samarbeta och äktenskapet har därför inte kunnat upplösas. Det gick till och med så långt att en rabbin flögs in till Afghanistan efter USA:s ockupation för att hjälpa Simantov att genomföra skilsmässan via en videokonferens. Simantov struntade dock i att möte upp rabbinen. En annan rabbin ska därefter utan framgång ha försökt muta Simantov med en whiskeyflaska.

Enligt judesmugglaren Kahana är ett av skälen till att Simantov väljer att stanna i Afghanistan med talibanerna att han inte vill konfronteras av sin skilsmässosugna fru i Israel.