AFGHANISTAN Talibanerna i Afghanistan har liksom andra icke-liberala regeringar drabbats av ekonomiska sanktioner från väst. Nu söker man självförsörjning och samarbete med Ryssland, Kina och Iran för att få landets ekonomi att blomstra.

Precis som många andra länder som utsatts för ekonomisk krigsföring från väst för att man inte omfattat liberal demokrati tänker Afghanistan istället fördjupa sina samarbeten med Ryssland, Kina och Iran. Detta uppger talibanernas industri- och handelsminister Haji Nooruddin Azizi i en intervju med Reuters.

Enligt Azizi vill talibanerna dessutom arbeta för ett självförsörjande Afghanistan.

— Vi kommer att sätta upp ett nationellt självförsörjningsprogram. Vi kommer uppmuntra myndigheter att använda inhemska produkter och vi kommer också försöka uppmuntra människor genom moskéerna att stödja våra inhemska produkter, säger handelsministern.

— Vi kommer att stötta allt som kan hjälpa oss att bli självförsörjande.

En annan del av talibanernas strategi är att stimulera utländsk investering i Afghanistan. Ryssland, Kina och Iran har redan visat intresse och det pågår just nu samtal om att bygga kinesiska industriområden och värmekraftverk i samarbete med Iran och Ryssland.

Dessutom har talibanerna säkrat ett stort kontrakt med Ryssland för import av gas, olja och vete som kommer att börja levereras inom de närmsta dagarna.