AFGHANISTAN Efter att ha tänkt om har Afghanistans sista jude nu lämnat landet. Dock inte på grund av talibanerna.

Zabulon Simantov var länge känd som Afghanistans sista jude. Nordfront har tidigare skrivit om hur han även efter talibanernas maktövertagande vägrade lämna landet trots att han blev erbjuden gratis transport till Israel eller USA.

Simantov insisterade då på att få betalt för att lämna Afghanistan. Enligt hans egna uppgifter var det för att kunna betala av skulder han dragit på sig. Det förekom också mer trovärdiga uppgifter om att han fruktade att återförenas med sin fru i Israel, då hon under flera decennier försökt få tillstånd en skilsmässa med honom.

Nu har Simantov dock ändrat sig och valt att lämna Afghanistan trots att talibanerna lovat att behandla etniska och religiösa minoriteter på ett korrekt sätt. Det som ska ha fått Simantov att ändra sig var att Islamska staten skulle kunna kidnappa honom nu när terrorgruppen påstås ha börjat operera i Afghanistan samtidigt som de amerikanska styrkorna drog sig tillbaka.

Simantovs grannar ska dessutom av sina egna skäl ha pressat juden att fly landet. Detta så att grannarna och deras barn kunde få plats i bussen som skickades in i Afghanistan för att evakuera Simantov.

Enligt den judiska affärsmannen Moti Kahana, som driver den privata säkerhetsfirman som transporterade ut Simantov ur Afghanistan, har han nu också äntligen gått med på att skriva under alla dokument som behövs för att frun ska få igenom sin skilsmässa. The Jerusalem Post uppger dock att Simantov tänker bosätta sig i USA och inte Israel.