AFGHANISTAN. Sedan talibanerna slängde ut den amerikanska ockupationsmakten och jagade bort marionettpresidenten har man stoppas tusentals afghaner från att lämna landet.

Talibanerna har gett alla utlänningar som vill lämna Afghanistan till den 31 augusti, sedan dess måste alla evakueringar vara gjorda. Detta enligt talesmannen Zabihullah Mujahid, som höll presskonferens under tisdagen som sändes live och översattes av BBC.

Under presskonferensen lät Mujahid också hälsa att talibanerna ”inte är för” att afghaner lämnat landet, något som många afghaner har försökt sig på sedan maktövertagandet.

— Vi har försökt att bjuda människor att återvända till sina hem. Men tyvärr har USA lockat dem till flygplatsen, vilket skapat kaos.

Mujahid uppmanar nu USA att ”byta taktik” och sluta uppmana människor att lämna landet.

— Vi behöver våra landsmän, menar Mujahid.

Talibanerna har därför nu förbjudit afghaner att ta sig till flygplatsen och uppmanar dem istället att åka hem och återgå till sina arbeten.

— Kom tillbaka. Lev som våra bröder. Ni har inget att frukta, hälsar talibanerna.

De antitalibanska afghaner som BBC intervjuat säger alla att talibanerna beter sig väl men att ”man aldrig vet när de börjar döda”. Samtidigt har talibanerna vid flera tillfällen uppmanat sina motståndare att inte vara rädda, att man erbjuder sina fiender bland landsmännen amnesti och att man ska göra allt för att beskydda deras ”liv, egendom och ära”.

Turkiet bygger mur

Även Turkiet tycks dra sitt strå till stacken för att undvika en ny massinvasion av afghaner till Europa. Det är nämligen landsvägen via Turkiet som de hundratusentals afghaner som tagit sig till Europa de senaste åren har valt.

Nu håller dock Turkiet på att bygga en mur av betong längs hela sin gräns mot Mellanöstern, för att undvika att bland annat afghaner ska kunna passera genom landet.

Muren täcker redan en tredjedel av gränsen, men efter talibanernas maktövertagande har man skyndat på bygget. Man har nu som mål att bygga ytterligare 64 kilometer fram till årsskiftet.

Den del av gränsen som ännu inte har någon mur skyddas tillsvidare av diken, taggtråd och militärer som patrullerar dygnet runt.

— Vi vill visa hela världen att våra gränser är omöjliga att passera, säger Mehmet Emin Bilmez, Vanprovinsens guvernör till Reuters.

— Vår största förhoppning är att det inte ska bli någon migrantvåg från Afghanistan.

Hittills i år har man lyckats stoppa 69 000 människor utan dokument som försökt ta sig till Europa via Turkiet. 25 migranter från Afghanistan lyckades trots detta i lördags ta sig till gränsstaden Van, där de dock greps.

De som nu flyr talibanerna sprider också antitalibansk propaganda.

— De ger sig på kvinnor. Efter att ha våldtagit dem mördar de dem. Och de skär huvudet av männen. Vi vill inte tillbaka, ska en av männen ha sagt till Reuters.