ANTISEMITISM Det israeliska konsulatet i Chengdu, Kina, slog larm om ”en vit bil med nazistiska symboler” funnen i Sichuans huvudstad – något som fick den lokala polismyndigheten att ingripa.

Förra onsdagen publicerade den israeliska generalkonsulns kontor i Chengdu på WeChat ett foto av en vit bil på motorhuven prydd med en spraymålning. På bilden framträder en örn hållande i ett hakkors tillsammans med orden Waffen SS.

På Chengdus mest trafikerade gata sågs en bil med ett spraymålat hakkors paradera runt på gatorna. Djupt chockad”, står att läsa i inlägget, som fortsätter:

Vi tror att ägaren till bilen placerade denna onda symbol på en framträdande plats eftersom han inte förstår denna period av historien eller att [denna symbol] är förorenad med blodet från många oskyldiga liv. Vi hoppas också innerligt att bilens ägare kommer att se detta meddelande och omedelbart ta bort den.

På torsdagseftermiddagen hade åtminstone inlägget tagits bort från sociala medier – och det utan någon förklaring. Senare avslöjades det att kinesisk polis hittat och arresterat ägaren till bilen, som förklarade att han var ovetande om innebörden hos symbolerna i fråga. Det israeliska konsulatet uppges därefter ha tagit bort samtliga sina inlägg i ämnet på sociala medier, efter en begäran från statliga kinesiska tjänstemän.

Antisemitismen bedöms ha fått fotfäste i denna del av världen

Webbtidningen Jewish Telegraphic Agency (JTA) kommenterar händelserna kring den antisemitiskt utsmyckade vita bilen i Chengdu med dessa ord:

Sådana här fall som föranleder svar från israeliska representanter är inte ovanliga i Asien. Avstånd till Förintelsen och en fascination för nazistisk estetik har skapat nazistparader, nazistiska cosplay och butiker med nazisttema i Taiwan, Japan respektive Thailand de senaste åren.

Tidningen påminner indignerat om hur en TV-värds grovt antisemitiska kommentarer i statlig kinesisk television, samt en antisemitisk mem som delats av det kinesiska konsulatet i Japan – båda föranledde offentliga fördömanden från Israel.”