USA Juden Jonathan Greeblatt från judisk makt-organisationen ADL gästade under onsdagen hip hop-showen Breakfast Club för att attackera Kanye West. Lyssnarna är dock inte imponerade.

Sedan rapparen Kanye ”Ye” West började kritisera judisk makt har den USA-baserade judisk makt-gruppen Anti-Defamation League inlett en omfattande propagandaoperation för att sänka Ye. Många profilierade svarta i USA har dock tagit mer eller mindre öppen ställning för Ye, samtidigt som den svarta befolkningen tycks bli alltmer medvetna i judefrågan.

Under onsdagen gästade ADL:s högste boss Jonathan Greenblatt den populära amerikanska hip hop-radioshowen Breakfast Club i ett försök att vända USA:s afrikanska befolkning mot Ye.

I showen medgav Greenblatt att ADL:s huvuduppgift är att ”beskydda det judiska folket” från antisemitism. Han hävdade också att antisemitism är en ”konspirationsteori”.

— Det är denna förvränga idé som ändrar form relativt till tid och plats, hävdar Greenblatt.

Greenblatt hävdade också att judar drabbas av 60 procent av alla så kallade hatbrott i USA trots att man endast utgör 2 procent av befolkningen och att 2021 slog nytt rekord i antisemitiska brott. Enligt Greenblatt skedde tre gånger så många antisemitiska ”hatbrott” under förra året jämfört med 2015.

Dessutom hävdar ADL-bossen att han är ”väldigt väldigt försiktig” med att kalla någon antisemit, samtidigt som han skröt över hur många personer som ADL ”gett sig på” och hur man lyckats förstöra karriärer för personer som kritiserat judar.

"Som en häxsabbat med gastar som gjort sig till våra herrar"

Greenblatts försök att vinna över USA:s afrikaner tycks dock inte ha lyckats. I kommentarsfältet till avsnittet på Youtube finner man uteslutande kritiska kommentarer.

”Denna intervju är den mest vinklade som Breakfast någonsin haft. Denna snubbe är professionellt respektlös mot svarta människor”, lyder en av de mest uppröstade kommentarerna.

En annan användare skriver att Greenblatts intervju ”bokstavligen är skademinimering” och att han aldrig tidigare visat intresse av showen. Enligt användaren gästar Greenblatt Breakfast Club just nu i ett försök att ”släcka en eld”.

Många kritiserar programledarna för att de inte ställer relevanta frågor till Greenblatt. En användare vill exempelvis att Greenblatt ska förklara hur judarna kan ta ifrån Ye ”allt han har” samtidigt som de helt saknar makt, vilket Greenblatt påstår.

En annan skriver att ”för en person som inte kontrollerar media vet han verkligen mycket om det och är självsäker nog att ta sig an de största medieföretagen”. En användare konstaterar att Greenblatt är väldigt mån om att bestämma vad andra ska säga och hur de ska bete sig för att vara en man helt utan makt.

Andra konstaterar helt kort att Greenblatt är ”full av skit” och säger att de ”står med Kanye”. Många skriver att Greenblatt bevisar att ”Kanye har rätt”.

En användare skriver att ”vi som gemenskap avvisar detta budskap” och många beskriver att det pågår en revolution med svarta som vaknar upp i judefrågan efter Yes många utspel. En användare skriver:

Hela denna Ye-sagan har öppnat mina ögon. Jag visste aldrig vem, eller vad, som verkligen var "makten bakom makten". Men nu faller alla bitar på plats... Det är som Rosemary's Baby [psykologisk triller från 60-talet. reds. anm.] - en häxsabbat av demoniska gastar har positionerat sig som våra herrar och de kommer inte att sluta för än vi är helt under deras kontroll. Jag måste återbesöka andra världskriget efter detta spektakel. Häxor, allihopa!