KULTUR Den franska författarinnan Annie Ernaux tilldelas Nobelpriset i litteratur för ”det mod och den kliniska skärpan med vilken hon avslöjar det personliga minnets rötter”. Beskedet gavs under torsdagen av Svenska Akademien.

Under torsdagen meddelade Svenska Akademien att den franska författarinnan Annie Ernaux får det prestigefulla Nobelpriset i litteratur. På Svenska Akademiens hemsida kan man läsa att Ernaux får priset ”för det mod och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar.”

Annie Ernaux har bland annat uppmärksammats för den självbiografiska boken ”Åren”, men även romanerna ”Min far” och ”Kvinnan”.

I en intervju med den svenska sajten ”Vi Läser” har Ernaux beskrivit sig själv som en ”politisk författare” och 2018 uttryckte hon stöd för proteströrelsen Gula västarna, som upphörde i samband med covid-restriktionerna. Hon har också beskrivits som en feministisk författarinna.

Svenska Akademien, som har att välja ut vem som årligen vinner Nobels litteraturpris, har under flera år kämpat med skandaler och förtroendeproblem som kulminerade i att man förlorade en rättsprocess mot Nordfront rörande yttrandefrihet och det så kallade klassikerskyddet.