KULTUR. Då Nobels litteraturpris utgick förra året med tanke på skandalerna i Svenska Akademien har man nu nominerat en pristagare för förra året. Nu står det klart att en polsk feminist, judefantast och antinationalist får förra årets utmärkelse.

Olga Tokraczuk och Nobelpriset. Montage: Charlotte Powell/Európa Pont/CC BY 2.0

Då det med tanke på förra årets skandaler inom Svenska Akademien inte delades ut något Nobelpris i litteratur har man istället valt att dela ut fjolårets pris, tillsammans med årets pris, detta år.

2018 års pris får den polska kulturmarxisten Olga Tokarczuk, som framförallt är ökänd för sina feministiska, antinationella och projudiska uttalanden och litterära verk. Mest känd är Tokarczuk för sin roman Jacobsböckerna som handlar om en judisk sekt i Polen som tvingas assimileras in i kristendomen.

Förutom en stor mängd litterära verk på liknande och feministiska teman är hon en frän kritiker av vad hon kallar för ”Polens antisemitiska historia”.

— Boken skildrar ett okänt kapitel i Polens historia. Den är tätt förknippad med polsk nationalism och synen på vår historia, en bild som jag vill riva hål i, sa Tokarczuk till TT när hon besökte Sverige 2011.

Hon har också riktat skarp kritik mot Polens nationalkonservativa regering, som hon menar går emot allt vad liberal demokrati står för. I kritiken har hon gått så långt att hon till och med hävdar att den sovjetiska regim som förtryckte polackerna under större delen av 1900-talet var värre.

— För dem är fienden några påhittade eliter som måste bekämpas. Till eliterna tillhör artister, kulturutövare, läkare, affärsmän – alla som har nått någon form av framgång betraktas som ett hot. Och ovanpå det finns antisemitismen, som sitter djupt, förklarar hon sin kritik av den polska regeringen för DN.

Olga Tokarczuk må vara kontroversiell i det konservativa och nationalistiska Polen, men hyllas samtidigt av judar och Israel som gratulerar henne till Nobelpriset.

Årets Nobelpris i litteratur går till den 76-årige österrikiske författaren Peter Handke som av Svenska Akademien beskrivits som en av vår tids främsta diktare och som släppt mer än 70 romaner, pjäser, dikter, essäer och filmmanus sedan 1966.

Handke är till skillnad från Tokarczuk ett kontroversiellt val för globalister, då han under Natos krig mot Serbien tog serbernas sida och utvecklade en nära vänskap med landets dåvarande president Slobodan Milosevic. Vid ett tillfälle ska Handke ha uttryckt tvivel inför den så kallade serbiska massakern vid Srebrenica och begått synden att jämföra serbernas lidande under Natos krig med judarnas under andra världskriget – uttalanden han dock kom att ta avstånd från senare.

”Trodde aldrig att jag skulle bli spyfärdig på grund av ett Nobelpris”, ska Albaniens premiärminister Edi Rama ha skrivit på Twitter efter beskedet att Handke får årets pris.

Källor:
Feminist och antinationalist får 2018 års nobelpris i litteratur
Polish writer who has criticized anti-Semitism in country wins 2018 Nobel


  • Publicerad:
    2019-10-12 09:00