FAKE NEWS Etablerade medier missförstår juridiska begrepp i en ny våg av nyhetsartiklar om efterspelet till Svenska Akademiens förlust mot Nordfront och Nordiska motståndsrörelsen förra året.

I tisdags började flera medier publicera nyheter om att Svenska Akademien ”hamnat hos Kronofogden”. Nyheten kom från TT och berörde Nordfronts juridiska seger mot Akademien förra året gällande det så kallade klassikerskyddet.

DN, Sydsvenskan, Skånska Dagbladet, Hallandsposten, Omni och MSN är några av de stora medier som publicerat TT-nyheten med rubriker som ”Akademiens nazisttvist slutade hos kronofogden” och ”Akademitvist slutade med nota till Kronofogden”.

TT skriver i sin nyhet att Akademien ansökte hos justitiedepartementet om att få ersättning för sina egna advokatkostnader, men att detta avslogs i juni förra året. Orelaterat till detta noterar TT sedan att Svenska Akademien publicerat en årsredovisning som säger att de betalat cirka 1,5 miljoner kronor till Kronofogden. Dessa pengar gick till att betala Nordfront och Nordiska motståndsrörelsens rättegångskostnader, då Akademien blev skyldiga att stå för dessa när de förlorade tvisten.

Det TT och alla som spridit deras nyhet fått om bakfoten är att det inte var en ”nota” eller att Svenska Akademien ”hamnade hos Kronofogden”. Det Akademien gjorde var en frivillig nedsättning till Kronofogden kort efter att att domen meddelats. Det är ett vanligt förfarande i rättstvister att en sådan nedsättning görs för att undvika utmätning och se till så att pengarna förvaras hos Kronofogden istället för motparten. Detta görs ifall förloraren överväger att överklaga till högre instans och då enkelt ska kunna få tillbaka sina pengar ifall man överklagar och vinner.

Svenska Akademien hade alltså inga ekonomiska problem och var snabba med att göra sin betalning. De cirka 1,5 miljoner kronor de betalade var en summa fastställd i Patent och marknadsdomstolens dom den 15 april förra året, som alla större svenska medier redan skrivit om. Det var således inte ett belopp som Kronofogden fastställt och drivit in som när någon glömt att betala sina räkningar, vilket TT verkar ha fått för sig.