INRIKES. Den nytillträdde kulturministern Amanda Lind har hamnat i blåsväder för att ha hyllat förre MP-islamisten Mehmet Kaplan.

Rastafariministern Amanda Lind. Skärmdump.

Stefan Löfvens nya regering presenterades idag. Bland de nya ministrarna finns miljöpartisten Amanda Lind, som tar över efter Alice Bah Kuhnke som kulturminister. Det tog dock inte länge förrän Lind hamnade i blåsväder.

Hon skrev nämligen ett hyllningsinlägg till sina partikamrater som tidigare varit ministrar och som enligt henne ”kämpat varje dag för att förverkliga Miljöpartiets politik för miljö och klimat, demokrati, jämställdhet och rättvisa”. Bland dessa nämndes MP-islamisten Mehmet Kaplan, som fick avgå från ministerposten våren 2016 efter att det uppdagats att han haft kontakt med den så kallat högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna.

Kurden Gulan Avci, som är integrationspolitisk talesperson för Liberalerna, skriver på Twitter att hyllningen av Kaplan gör henne ”väldigt upprörd som svenskkurd”. Den likaledes kurdiska ledarskribenten i Upsala Nya Tidning, Sakine Madon, använder till och med Nordiska motståndsrörelsen som slagträ mot minister Linds islamisthyllning:

Lind räknar upp Kaplan som en av flera miljöpartistiska ”pionjärer, hjältar” som bland annat kämpat för att förverkliga Miljöpartiets politik för demokrati. Varför tar en ledande miljöpartist som Lind – nu dessutom minister – så lätt på turkisk högerextremism? Hade Lind sett mellan fingrarna på om en partikamrat obesvärat hade poserat på middagar med Nordiska motståndsrörelsen?

Lind har svarat på kritiken med att det var ”bra och helt rimligt” att Kaplan fick avgå, men att han samtidigt ”var en del av att driva igenom grön politik under vår första mandatperiod i regering”.

Källor:
Kritik mot kulturministern efter hyllning av Mehmet Kaplan
Varför hyllar ministern Mehmet Kaplan?


  • Publicerad:
    2019-01-21 19:50