MÅNGKULTUREN. Centerpartiets politikerskola i Nybro startade i veckan. Den hålls på arabiska.

Att Centerpartiet har infiltrerats av islamister blev en het mediepotatis för några år sedan. Trots bedyranden att partiet har tagit tag i problemet fortsätter Centern att rekrytera politiker från muslimska länder, numera även på det dominerande arabiska språket.

SVT rapporterar att det har blivit en proteststorm kring den arabiska politikerutbildningen, men att de ansvariga inte var beredda på att det skulle komma mycket kritik mot den.

— Vi hade inte väntat oss den stormen. Vi ville bara sprida politikerskolan. Jag tror det är viktigt att man kan se att man kan påverka i Sverige. Att det är ett bra sätt att visa att vi har en demokrati i Sverige som vi är stolta över, säger Karin Helmersson som är ombudsman för Centerpartiet i Kalmar län.

Ändå började protesterna komma redan för tre år sedan när politikerutbildningen aviserades.

Enligt Helmersson är det förutom det främmande språket som få svenskar förstår, även partiets ambition att arabiska invandrare ska känna sig välkomna som provocerar svenskarna.

”Vi är här för att stanna”
På tisdagskvällen hölls det första kurstillfället. Wafaa Alshehadeh, som flyttade från Syrien för ett drygt år sedan, var en av deltagarna som intresserar sig för det politiska livet i Sverige.

— Jag kom hit för att lära mig hur politiken i Sverige fungerar, det är viktigt för oss som flytt till Sverige. Vi är inte besökare, utan blir en del av det svenska samhället. Då är det viktigt att förstå hur politiken fungerar här, säger hon.

Kursledaren Jaafar Al-Jabiri förstår inte kritiken.

— Istället för att hamna i utanförskap vill de som kommer hit delta i samhället och bli en aktiv del av samhället. Allt som främjar integrationen och förebygger utanförskap är bra, oavsett om det är från Centerpartiet eller från ett annat parti. Så jag har väldigt svårt att se negativt på det här initiativet, säger Jaafar Al-Jabiri.

Källor:
Här lär de sig att bli svenska politiker – på arabiska
Proteststorm mot Centerpartiets politikerskola på arabiska


  • Publicerad:
    2019-10-02 17:30