HUMOR. Parodin fortsätter. Nu visar det sig att bluffhistorikern Henrik Arnstad faktiskt nästan lyckades citera rätt. Problemet var att citatet inte förekommer i några historiska källor, utan det är hämtat från en dramafilm som heter ”Conspiracy”.

Nazismen är en ideologi som bara har ett enda mål. Varenda jude ska dö i Europa. Från Lappland till Medelhavet, från de brittiska öarna till Uralbergen. Det här är ett citat från den så kallade Wannseekonferensen, hävdade Henrik Arnstad när han intervjuades i Aktuellt i torsdags förra veckan.

Som Nordfront tidigare fastslagit förekommer inte några formuleringar om att varenda jude ska dö i det protokoll som finns från Wannseekonferensen.

Uppgifter började dock florera på internet om att Arnstad, som framställs som historiker fast han saknar examen, hämtat delar av sitt citat från en spelfilm. Dessa uppgifter verkar vid en närmare granskning stämma, eller åtminstone vara ett väldigt rimligt antagande.

All of Europe… England, from Lapland to Libya, from Vladivostok to Belfast… No Jews. Not one, sägs det i en dramafilm som producerats av brittiska BBC och amerikanska HBO. Ett citat som på flera sätt påminner om det Arnstad förra veckan framställde som ett autentiskt citat från Wannseekonferensen.

Filmen som citatet förekommer i heter ”Conspiracy” och släpptes 2001. Det rör sig alltså om en dramafilm med påhittade dialoger som skildrar Wannseekonferensen på det sätt som de förintelsetroende anser att konferensen måste ha gått till, vilket alltså inte överensstämmer med protokollet som påstås komma från konferensen.

I vilket fall borde det vara helt uppenbart för en historiker som framställer sig som expert på ”nazism” att man inte kan framställa påhittad dialog från dramafilmer som riktiga citat från historiska personer. Så är dock inte fallet om man heter Henrik Arnstad.

Konspirationsteoretikern Henrik Arnstad har svårt att skilja på verklighet och film.

Konspirationsteoretikern Henrik Arnstad har svårt att skilja på verklighet och film.


  • Publicerad:
    2016-10-02 14:25