MEDIA. På måndagen rapporterade SVT:s Kulturnyheterna om att journalisten Erik Fichtelius utsetts till ny riksbibliotekarie av regeringen. Men det hela var ett aprilskämt från Biblioteksbladet och på tisdagen fick Kulturnyheterna be om ursäkt.

— En Klemmingmedalj räcker inte för mig, sade journalisten Erik Fichtelius under en presskonferens på Kungliga biblioteket i Stockholm.

Detta enligt en artikel på Biblioteksbladet, som hävdade att Fichtelius utsetts till ny riksbibliotekarie av regeringen. Fichtelius har tidigare varit chef för utbildningsradion och utredare av en nationell biblioteksstrategi, och ”helt perfekt” i rollen enligt Biblioteksbladet som bland annat citerar rastafariministern Amanda Lind i ärendet.

— Vi ville också pröva något nytt, tillade kulturministern Amanda Lind. Vi har provat både forskare och bibliotekarier tidigare, men det har inte fungerat. Så varför inte en journalist? ska Lind ha sagt.

— Det känns tryggt med en person som har en säker grund i nyhetsvärdering och faktakoll, ska forskningsminister Matilda Ernkrans ha fortsatt, varpå Fichtelius själv kommenterade:

— Det är oerhört sällan som SVT och UR publicerar falska nyheter. Och de stärker sin trovärdighet dag för dag, till exempel genom att de har slutat publicera aprilskämt. Där kan de utgöra en förebild för bibliotek och bibliotekstidskrifter i hela landet.

Trots det uppenbart raljanta tonen i första april-artikeln gick SVT:s kulturelit på Kulturnyheterna på den och rapporterade under måndagens sändning om hur Erik Fichtelius nu är den nya riksbibliotekarien.

På tisdagen fick man därför snällt be om ursäkt till tittarna.

— I Kulturnyheternas sändning i Aktuellt i går kväll rapporterade vi att Erik Fichtelius blir ny riksbibliotekarie. Det här stämmer inte. Nyheten var ett aprilskämt som först publicerades på sajten Biblioteksbladet. Vi ber om ursäkt för detta, sade programledaren Oscar Skagerlind lågmält.

Källor:
APRIL APRIL! Erik Fichtelius (INTE) ny riksbibliotekarie
Kulturnyheterna 1 april
Kulturnyheterna 2 april


  • Publicerad:
    2019-04-03 13:00