MEDIA. Journalisten Janne Josefsson skräder inte med orden när han öppet kritiserar SVT och övrig public service, för både toppstyrning, ”fake- news” och ”journalister” som varit både okunniga och för rädda för att berätta sanningen.

Skärmdump från SVT. Janne Josefsson deltar i Aktuellt angående debatten kring Nya Tider.

”En av de reportrar som få makthavare vill ha i luren”, så introduceras han i en tidigare intervju från SVT- scenen i Almedalen. Han är onekligen en av våra mest kända, granskande journalister och tillika den kanske minst ängsliga inom public service. Han har därtill, enligt egen utsago, röstat blankt i hela sitt liv

Janne Josefsson är bland annat känd för det så kallade ”valstugereportaget”, där han i programmet Uppdrag Granskning, med dold kamera, avslöjade politikernas egentliga åsikter kring invandrare. Reportaget uppstod ur en frustration kring hur han gång på gång sett politiker stå för en sak offentligt, för att sedan när kameran stängts av, säga något helt annat.

Invandrings- och integrationsfrågan låg enligt forskarna på 14:e plats inför valet 2002. Josefsson visste att det inte stämde. Han uppfattade det som valets viktigaste fråga.

— Det var det här folk snackade om på varenda fest, på varenda arbetsplats. Det här ska vi göra program om, berättade Josefsson  från Almedalsscenen.

Idag tror han inte att reportaget hade släppts fram. Klimatet är annorlunda.

Under ett 30- tal år har han varnat för riskerna med den förda integrationspolitiken, bland annat genom ett antal dokumentärer där han velat skildra problematiken ute i förorterna. Han hävdar att politikerna under hela den här tiden blundat för att utvecklingen gått åt fel håll. Fastän somliga makthavare nu ”pudlat” så finns det ingen kunskap kring hur man ska hantera situationen. Ett oräkneligt antal ”integrationsprojekt” senare, ser situationen mycket värre ut.

Därtill har det inom journalistkåren funnits en ängslighet kring att skildra verkligheten som den är. Josefsson menar att den grundar sig i både okunnighet och rädsla. Han berättar om ”helvita” områden på Södermalm i Stockholm, där stora delar av journalistkåren bosatt sig, på betryggande avstånd från förorterna. Dubbelmoral, kallar han det och menar att det inte vore mer än rätt att invandrarna släpptes in i dessa områden.

Josefsson har alltid varit en stor försvarare av yttrandefriheten, på olika sätt. Inte minst upprörd är han just nu över att äldre utgåvor av Astrid Lindgrens barnböcker förstörs på grund av påstått rasistiskt innehåll.

— Jag tycker det ska krävas otroligt starka skäl om man ska gömma undan dem eller ta bort dem. Det kan väl stå att det här är Astrid Lindgrens böcker som är skrivna på 50- talet så får vuxna människor själva avgöra om de ska ta den boken eller de senare utgåvorna, säger Josefsson i en intervju i Expressen.

Vidare menar Josefsson att han själv råkade ut för ”fake-news” i Kulturnyheterna i samband med detta. Josefssons formulering om ”bränning av böcker” behövde rättas till, enligt inslaget. Men han menar att det bara handlade om försök från maktens sida att dribbla bort journalisterna, vilket också lyckades.

Josefsson har upprepade gånger berört vänstervridningen inom public service. I sitt ”sommar-prat” nyligen berättade han exempelvis om hur en chef vid SVT ifrågasatte varför han granskade kommunister. Vilket chefen menade att SVT inte skulle ägna sig åt.

Det mest uppseendeväckande inträffade dock när han vid Kristallengalan skulle motta pris för serien Josefsson. Inför detta tillfälle fick hans redaktör order från högre chef om att omedelbart plocka ner honom från scenen, ifall han skulle säga något som kunde uppfattas som kritik mot SVT. Josefsson konfronterade chefen, som efter några turer erkände.

— Och det värsta av allt, sedan sa chefen att det var viktigt för Uppdrag Granskning att det här inte kommer ut. Jag tänker inte namnge chefen men det är så det går till, säger Josefsson till Expressen.

Han är också starkt kritisk till bevakningen av presidentvalet i USA där journalister, från bland annat SVT och Sveriges radio, likt översittare gick runt och ställde vinklade frågor till folk, istället för att nyfiket närma sig sanningen kring hur människor resonerade. På samma vis agerar man här i landet när det gäller exempelvis SD.

Han har heller inte mycket till övers för den ordlista som SVT- ledningen delat ut till sina anställda, där exempelvis ordet ”förort” inte längre får användas utan ska bytas ut mot det mer politiskt korrekta uttrycket ”socioekonomiskt utsatt område”.  Även ordet ”tiggare” är numera bannlyst.

Öppenhet och en fri debatt är några av grundstenarna inom journalistiken. Josefsson anser det exempelvis vara självklart att man ska våga ha med alla sorters människor och åsikter i direktsända debatter. Han ställer sig helt kall inför den nya linjen som går ut på att vägra ta debatten med vissa ”obekväma” personer. En sådan debatt, menar han, är en död debatt som så småningom kommer att leda till att yttrandefriheten tar slut, utan att vi ens kommer att märka det.

Han känner av ängsligheten, men undrar var den kommer ifrån. Vad är det egentligen som gör att ingen inom public service längre står upp för yttrandefriheten?

Från scenen i Almedalen uttryckte han att det finns en risk att public service snabbare än man kan tro, kan få se sig utkonkurrerade av alternativ media. I framtiden kanske det inte ens kommer att finnas några traditionellt utexaminerade journalister. Inte om utvecklingen fortsätter så här. Ändå är han positiv till konkurrensen.

— Det är jättebra att folk kan vända sig till alternativa medier, och kan kolla oss så att vi inte kan påstå precis vad som helst. Och det är ju inte bara så att det är ”fake news” på den sidan. Herregud, det finns ”fake news” hos oss var och varannan dag, säger Josefsson.

Källor:
SVT-scenen: Almedalen
Josefsson anklagar SVT-chef för lögn


  • Publicerad:
    2017-07-23 15:00