MEDIA. En norsk opinionsundersökning har undersökt om journalisters uppfattningar motsvarar resten av befolkningen. Resultatet bekräftar föreställningen om att svenska journalister är kraftigt vänstervridna.

Genrebild. Foto: Pixabay (Public Domain).

I en norsk opinionsundersökning från 2019 bekräftas att svenska journalister i hög grad har vänsterpolitiska sympatier.

Det är Nordiske Mediedager som gjort undersökningen om journalisters åsikter och attityder motsvarar resten av befolkningen.

Man har i sin senaste undersökning från 2019 inte bara tittat på norska förhållanden utan också de svenska.

De svenska journalisterna valdes ut genom medlemslistor från Svenska Journalistförbundet och för allmänheten användes Novus nationella webbpanel.

Det finns uppenbara skillnader mellan journalisternas och allmänhetens svar på frågan om vilket riksdagsparti man skulle rösta på om det var val i morgon.

Av journalisterna uppger inte mindre än 70,7 procent av journalisterna att de skulle rösta på något av partierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet. Motsvarande siffra för allmänheten är 46,8 procent.

Om man tittar på JÖK-partierna som består av C, L, MP, S och V – där Centern och Liberalerna efter valet år 2018 svek sina väljare och gick över till motståndarsidan – så får dessa tillsammans hela 85,3 procent av journalisternas sympatier.

Bland journalisterna är V det största partiet medan SD får lägst stöd, enbart 2,7 procent. Endast 10 procent av journalisterna uppger att de skulle rösta på högeroppositionen där M, KD och SD ingår. De tre högerpartierna får bland allmänheten 39,1 procent.

Efter att Svenska Dagbladets ledarsida uppmärksammat undersökningen har flera personer kommenterat saken på Twitter.

Riksdagsledamoten Jan Ericson (M) skriver ”Bekräftar min bild. Till och med Borås Tidnings ’oberoende moderata’ ledarsida är numera vänsterliberal”.

Jonas M Andersson (SD), riksdagsledamot, skriver: ”Föga oväntat. Att fenomenet inte ses av personer till vänster, är förstås för att de inte drabbas själva av konstant vinklande och bias”.


  • Publicerad:
    2020-07-25 18:00