POLITISK FÖRFÖLJELSE. Frilansjournalisten samt tidigare DN-anställda Annika Hamrud har under ett års tid tillsammans med DN-journalisten Niklas Orrenius trakasserat den invandringskritiska signaturen Julia Caesar. De har listat ut vem som döljer sig bakom signaturen och har vid flera tillfällen under ett års tid besökt ”Julias Caesars” hem med kameror.

Orrenius_bild

DN-journalisten Niklas Orrenius.

Julia Caesar är en populär signatur som under tio års tid skrivit invandringskritiska krönikor. Hon skriver även för den invandringskritiska sidan snaphane.dk. Då detta uppmärksammades och inte uppskattades av Dagens Nyheters chefredaktör, juden Peter Wolodarski, har DN-journalister under ett års tid trakasserat Julia Caesar så mycket att hon fruktar för sitt eget liv. Det är nämligen så att bakom signaturen döljer sig en 70-årig handikappad kvinna som under 20-års tid var anställd på DN och som idag är rädd för hennes barn och barnbarns skull.

Vid flera tillfällen ska frilansjournalisten Annika Hamrud samt DN-anställde Niklas Orrenius ha besökt 70-åringens hem, bankat på dörren och skrikit efter henne, kontaktat hennes vänner och även dykt upp på hennes lantställe, förberedda med kameror. På sin blogg har Julia Caesar valt att skriva om trakasserierna som började lördagen den 13 september 2014, dagen före valet, och som pågår än idag.

Lördagen den 13 september 2014. Det är dagen före riksdagsvalet. Vädret är strålande. Luften är så där glasklar som den bara är i september. Jag har badat i havet varje dag hittills, men i dag måste jag arbeta. Klockan är 15.55. Jag har nyss druckit eftermiddagskaffe ute i solskenet och sitter i stugan och skriver på en krönika som jag ska lämna manus till några timmar senare.

Då knackar det på dörren. Jag tror att det är en väninna och öppnar dörren. Därutanför i min trädgård står DN-journalisten Niklas Orrenius och en fotograf. Båda ler breda inställsamma leenden.

Han frågar om jag har tid att prata en stund. Jag säger nej och smäller igen dörren. Jag är så chockad att jag glömmer att ta ur nyckeln. De kan hur lätt som helst vrida om den och tränga sig in i huset. Det gör de inte. De är antagligen väl medvetna om att gränsen för hemfridsbrott går just vid tröskeln till en annan persons privata bostad.

Istället står de kvar på trappan och bankar på dörren och skriker mitt namn högt. Gång på gång. I en evighet. Jag gömmer mig inne i huset och försöker andas. Jag är alldeles darrig i kroppen.

På sin bil upptäcker hon att Orrenius lämnat en lapp under vindrutetorkaren. ”Jag behöver prata med dig. Ring mig 0703-78 10 73. niklas.orrenius@dn.se MVH Niklas. PS Jag har inte fattat något beslut om att skriva ngt – behöver höra med dig först”, stod det på lappen.

Känner sig hotad
Efter telefonsamtal till Julia Caesars grannar, vänner och flera hembesök av Orrenius och Hamrud beslutar 70-åringen sig för att ansöka om skyddade personuppgifter då hon tyckte att det var otäckt att hennes identitet var känd bland folket på DN-redaktionen. Hennes ansökan avslogs.

Den 8 oktober får Julia Caesar ett mail från Orrenius. Han har alltså lyckats gräva fram hennes mailadress. I mailet stod det:

Hej!
Du hade inte tid när jag knackade på hemma hos dig. Men jag är nyfiken på dig och vill gärna ses och prata. Har läst din bok. Hör av dig! Bästa hälsningar Niklas Orrenius
http://www.dn.se​
Mobil: 070-3781073

Den 21 februari 2015 får Julia samtal från grannar om att en skåpbil, en mörkblå VW Multivan, stod utanför hennes lägenhet och att det i bilen sitter det en journalist och en kameraman. Journalisten ska ha varit Annika Hamrud, skriver Julia Caesar på sin blogg. Efter tre timmars bevakning ger sig bilen iväg.

Grannar till Julia Caesar har nu börjat rikta misstanke mot henne då de inte förstår journalisternas enorma intresse för 70-åringen så de slutade att hälsa på henne och undvek att möta hennes blick.

Den 24 augusti, när Julia Caesar var på sitt sommarställe och pratade med en väninna på Skype, knackade det på dörren. Hon öppnade inte dörren och fortsatte sitt samtal med väninnan. Plötsligt i fönstret ska hon ha sett en okänd man på trappan utrustad med kamera med ett långt objektiv. Mannen ska gång på gång ha gestikulerat att hon skulle öppna dörren. Strax därefter såg hon att kameramannen hade sällskap av Niklas Orrenius. Även han började gestikulera och skrika åt henne att hon skulle öppna dörren. Hon vägrade. När Orrenius tillsammans med kameramannen lämnade tomten var hon mycket på rädd. På sin blogg skriver hon:

Jag sitter kvar i fåtöljen och skakar i hela kroppen. Jag är i chock. Jag är mycket tacksam för att min väninna finns kvar på Skype och att jag kan prata med henne i mitt upprivna tillstånd.

Jag känner mig fruktansvärt utsatt och skyddslös. Jag är ensam. Inga närboende grannar. Jag är kvinna. Jag är 70 år gammal och har flera funktionshinder. Jag medicinerar för hjärt-kärlsjukdom och ett knippe andra sjukdomar. Huset är handikappanpassat för att jag ska kunna bo där.

När hon på natten vågade sig ut hittade hon återigen en lapp som Orrenius lämnat där det stod: ”Låt mig bara få förklara hur jag tänker. Jag är nyfiken på dig – dina tankar intresserar och du kan verkligen skriva”.

Den 25 augusti gjorde 70-åriga Julia Caesar en anmälan till polisen om ofredande.

Hon avslutar sitt blogginlägg med att förklara varför hon valde att göra en polisanmälan och varför hon valde att skriva ett blogginlägg om trakasserierna hon upplevt under ett års tid.

Jag tar stora risker när jag skriver den här texten. Dagens Nyheter har makten att löpa linan ut för att förstöra mitt och mina anhörigas liv. Med sitt agerande hittills har Peter Wolodarski och hans lakejer visat att de inte skyr några medel för att skada mig och därmed också mina barn. Men jag har nått en gräns. Nu är det nog. Jag finner mig inte längre. Jag och mina närmaste har rätt att leva våra liv i lugn och trygghet.

Så här ser det åsiktsförtryck ut som utspelar sig i Sverige 2015. Detta är Stasi på svenska. DDR Schweden. Totalitär maktutövning mot enskild person i hennes eget hem. Så här kan det inte få fortgå. Utan yttrandefrihet går Sverige under som demokrati. Det är vi som är folket. Yttrandefriheten tillhör oss. Vi ska låta våra röster höras, högt och ljudligt. Tills politikerna lyssnar. Politikerna arbetar på vårt uppdrag, inte sitt eget.

På Twitter nekar Orrenius till anklagelserna om att han förföljt och trakasserat människan bakom signaturen Julia Caesar. Han menar att han varit hövlig och endast velat prata med henne då det är hans arbete som journalist.

Fotnot: Niklas Orrenius gjorde sig ett namn för hans kritiska texter om Sverigedemokraterna. Han ska även ha medgett att han inte varit objektiv i sin rapportering av SD då han avskyr partiets politik och åsikter. Strax efter hans reportage om den så kallade järnrörsskandalen inom SD som han skrev om för Expressen lockade Peter Wolodarski honom över till DN, där han än idag arbetar.

Källor:
Söndagskrönika: Mardrömmen
Niklas Orrenius – Wikipedia


  • Publicerad:
    2015-09-01 18:00