OPINION. En nyligen genomförd undersökning visar att folket har störst förtroende för Sverigedemokraterna i fler frågor än något annat riksdagsparti. Aftonbladets Lena Mellin anser att det är den mest skrämmande opinionsundersökning hon någonsin läst.

jimmielena

Jimmie Åkessons politiska framgångar skrämmer Lena Mellin.

Redan under riksdagsvalet 2014 visade flera undersökningar att det bland riksdagspartierna var Sverigedemokraterna som hade störst förtroende hos folket vad gäller flykting- och integrationspolitik. Detta förklarades dock i regel bort av massmedia med att Sverigedemokraterna är ett ”enfrågeparti”.

Idag släpptes dock en ny undersökning som gjorts av Aftonbladet tillsammans med Inizio och som visar att SD nu även har starkast förtroende vad gäller försvarspolitiken och äldreomsorgen, frågor som tidigare ägts av Moderaterna respektive Socialdemokraterna.

Inget annat riksdagsparti äger tre sakfrågor enligt undersökningen. Moderaterna har störst förtroende vad gäller ekonomin och jobben och Socialdemokraterna har endast sjukvården. Liberalerna äger fortfarande skolpolitiken medan Centerpartiet har tagit över miljöfrågan från Miljöpartiet som inte har störst förtroende i någon fråga. Sverigedemokraterna är dessutom topp-tre i samtliga frågor.

I en kommentar till undersökningen skriver Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin att hon aldrig läst en sådan skrämmande undersökning:

Det här är den mest skrämmande opinionsmätning jag har läst i hela mitt liv. Den visar med vilken styrka, bredd och omfattning som Sverigedemokraterna tar plats i den svenska opinionen. De föser med obönhörlig kraft de andra partierna mot politikens utmarker. De blir rädda för att de förstår att de gör någonting fel, men inte vad. Det leder till förlamning.

Mellin skriver också att Sverigedemokraternas framsteg kan leda till en ”farlig situation” och att det finns en risk att andra partier ”viker ned sig” och konstaterar samtidigt att:

SD är inte längre ett enfrågeparti om någon trodde det. Allt fler tycker att SD har den bästa politiken även inom andra politikområden.

Källa:
Aftonbladet/Inizio: SD vinner fråga efter fråga


  • Publicerad:
    2017-01-04 18:45