NORRBOTTEN. Sverigedemokraterna skulle hålla ett möte i Gällivare varpå de bokade Folkets hus. Nu har dock Folkets Hus avbokad arrangemanget eftersom de ”har en policy”.

På måndag nästa vecka skulle Sverigedemokraterna hålla ett möte i Gällivare med partiledaren Jimmie Åkesson och partiets skolpolitiske talesman Stefan Jakobsson. Redan i december bokade man därför stadens Folkets hus men nu meddelar Folkets hus att detta var ett ”misstag” och att de avbokat mötet.

— Folkets hus i Gällivare har ett gjort ett misstag. Vi får stå för de konsekvenserna, och då blir det så att vi får säga nej nu och avboka bokningen. Det finns en policy inom Folkets hus och parker som säger att lokalerna inte ska hyras ut till rasistiska och främlingsfientliga föreningar, säger Lena Lindberg, ordförande i Folkets hus Gällivare.

Paula Palmqvist, som sitter i Gällivares kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna, är upprörd över beslutet.

— De sa att de enligt stadgarna inte får hyra ut för att vi är en rasistisk förening. Jag har ringt upp och pratat med dem efter det, och påtalat att det blir svårt för Folkets hus att hyra ut lokaler till kommunfullmäktige varje månad, för vi sitter ju med där och är lika mycket Sverigedemokrater under de mötena som vi är annars, säger Palmqvist och fortsätter:

— Det här är ett avtalsbrott. Vi har hyrt lokaler där tidigare utan problem, men nu när Jimmie Åkesson skulle komma drogs rasistkortet fort.

Lindberg och hennes kollegor från Folkets hus styrelse menar dock att de inte varit medvetna om saken men att ifall de hyrt ut till Sverigedemokraterna tidigare så har även det varit ett misstag.

Att hyra ut lokalen till kommunfullmäktige där också Sverigedemokraterna sitter med ser man dock inte som något problem.

— Det är två vitt skilda saker. De är ett politiskt parti i fullmäktige, där representerar de fullmäktige. Men som partiorganisation är de inte välkomna. Det har påpekats att Folkets hus får kommunala medel, och det stämmer, och därför borde hyra ut till alla. Men vi har kommunledningen bakom oss i detta, säger Lindberg.

Tidigare i höst hotade Ånge kommun att dra in sitt ekonomiska stöd till deras Folkets hus efter att även dessa nekat Sverigedemokraterna tillträde till lokalerna. Även Folkets hus i Gällivare tar emot ett motsvarande ekonomiskt bidrag av kommunen.

Både Sverigedemokraterna i Gällivare och Folkets hus kommer att kontakta jurister för att utreda ifall avtalsbrott begåtts.

Uppdatering:

Lyssna när Feministinspektionen konfronterar Lena Lindberg från Gällivare Folkets hus nedan:

Källa:
SD portas från Folkets Hus


  • Publicerad:
    2017-01-11 18:20