POLITIK. Folkets hus-föreningen i Ånge erhåller 350 000 kronor i ekonomiskt stöd från kommunen varje år, för att opolitiskt tillhandahålla lokaler. Nu hotar kommunen med att dra in stödet eftersom föreningen portat Sverigedemokraterna från att hyra lokaler.

Kommunen i Ånge har ett avtal med folkets hus-föreningen om att de ska tillhandahålla sina lokaler opolitiskt. Föreningen själva säger att de har antagit en policy om vilka de hyr ut till. Nu riskerar föreningen att bli av med det bidrag på 350 000 kronor som de får i ekonomiskt stöd från kommunen, eftersom föreningen tagit beslutet att inte hyra ut till Sverigedemokraterna.

— I grund och botten handlar det om att inte hyra ut till rörelser som vi anser är rasistiska. Det är en värdegrund denna folkrörelse har. Men varje enskild förening är fri att bestämma sin värdegrund, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

420 av 600 föreningar i landet visar sig ha antagit den policyn, att inte hyra ut till partier, organisationer eller grupper de anser vara rasistiska samt inte stå upp för “alla människors lika värde”. Folkets hus-föreningen i Ånge är just en av dem.

Det var kort efter att SD blivit portade från att hyra lokaler hos föreningen som situationen uppstod. SD uppmande då kommunen att säga upp avtalet eftersom föreningen inte följer det avtal de skrivit under på.

— Just nu följer inte Ånge folkets hus-förening avtalet vi tecknade 2001. De får 350 000 kronor av kommunen varje år för att opolitiskt tillhandahålla lokaler för uthyrning. Min personliga uppfattning är att det blir ett problem om de inte ändrar sig. Då kan vi inte fortsätta att ge dem bidrag, säger Sten-Ove Danielsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Utan det ekonomiska stödet kommer det inte längre vara möjligt att driva föreningen på samma sätt som i nuläget med en heltidsanställd som ser om lokalerna.

— Om de själva ägde sina lokaler hade vi respekterat deras beslut men nu har de brutit avtalet, säger Stig Malmberg, ordförande, SD Ånge.

På tisdag kommer frågan att diskuteras när kommunstyrelsen sammanträder.

Källa:
Ånge Folkets hus portade SD – riskerar förlora ekonomiskt stöd: ”De följer inte avtalet”


  • Publicerad:
    2016-09-02 17:15