PITEÅ. Sverigedemokraten Magnus Häggblad har blivit anklagad för rasism efter att ha hållit ett invandringskritiskt tal i Piteå kommunfullmäktige. Som svar på anklagelserna säger Häggblad att det han sa är sant, samt att han inte ångrar sina uttalanden.

Sverigedemokraten Magnus Häggblad vägrar backa efter rasistanklagelser.

Sverigedemokraten Magnus Häggblad vägrar backa efter rasistanklagelser.

Det var under måndagens kommunfullmäktigemöte i Piteå som sverigedemokraten Magnus Häggblad tog till orda:

— Först har ni bjudit in alla världens människor, och med sig i bagaget har de, visar det sig, knappast någonting av värde för vårt land. Vi ser utbrott av exotiska sjukdomar, kriminalitet, mord, skjutningar samt normalisering av patriarkala strukturer och nu under sommaren så har migranterna börjat våldta våra svenska kvinnor. Och vi kommer att minnas denna tid som den gamla goda tiden. För värre kommer det att bli. Var så säkra, sa Häggblad.

Sverigedemokratens uttalanden fick snabbt skarp kritik från Piteås etablerade partier. Bland annat sa det socialdemokratiska kommunalrådet Helena Stenberg att ”det är sorgligt att vi har ett rasistiskt parti representerat i vårt kommunfullmäktige”. Stenbergs partikamrat Mats Johansson, som är den som oftast attackerar SD, menade att Häggblad klivit ”långt över gränsen” men påpekade samtidigt att vi har yttrandefrihet i Sverige.

Häggblad menar själv att han inte sagt någonting felaktigt:

— Det är som jag säger att ”utlänningarna våldtar våra svenska kvinnor”. Jag tror att svenskarna börjar vara ganska less på det där.

Han påpekar också att allt färre politiska motståndare tar strid mot honom numera, jämfört med när han först kom in i Piteå kommunfullmäktige år 2014:

— Sa man det minsta lilla om mångfald då var talarlistan ganska lång, i dag är det knappt någon som anmäler ordet. Sanningen håller på att komma ikapp.

När Sverigedemokraterna riksledning fick nys om Häggblads rättframma retorik kommenterade partiets pressassistent Felix Byström:

— Som representant för Sverigedemokraterna är det viktigt att man uttrycker sig nyanserat och balanserat. Jag kan konstatera att detta anförande hade kunnat vara betydligt mer nyanserat vilket hade minimerat riskerna kring eventuella missförstånd.

Källa:
Piteå-Tidningen 10/9, sidorna 12-13


  • Publicerad:
    2016-09-11 14:45