SVERIGE. Idag lanserar Aftonbladet ett nytt drev mot ”hatare” och ”rasister”, denna gång på forumet Flashback. Aftonbladet hotar med att tidningen nu har ”tillgång till en databas med en mängd användarnamn”.

Skärmbild från Aftonbladet.se.

Skärmbild från Aftonbladet.se.

”Är det viktigt för yttrandefriheten att få sprida rasism, hat och hot anonymt på nätet? Vi har granskat ett antal män som har offentliga förtroendeuppdrag. På dagen säger de en sak i sina roller som företrädare för politiska partier, jurist och läkare. På kvällen sprider de helt andra åsikter anonymt på nätforumet Flashback.”

Så skriver Aftonbladets chefredaktör Jan Helin om de personer på Flashback som tidningen nu har känslig information över. Först ut i tidningens granskning är en specialistläkare på ett stort svenskt sjukhus som i olika diskussionstrådar uttalat sig kritiskt om invandrare.

”Jag vill inte ens tänka på hur många gamlingar från arabvärlden som dyker upp på akuten, direkt från Arlanda, för att läggas in på svenska sjukhus”, skriver läkaren bland annat.

Aftonbladet har valt att inte publicera läkarens namn och hävdar att det skulle ha att göra med ”hänsyn till hans familj”. Kritiker till Aftonbladet på bland annat Flashback menar att familjehänsyn aldrig stoppat Aftonbladet förut och att det snarare handlar om förtäckta hot för att få läkaren att säga rätt saker. Tidningen publicerar i samband med detta en anomyiserad intervju med läkaren där han just säger att han skrivit ”fruktansvärda saker” och att är ”mycket ångerfull”.

Aftonbladet har valt att samarbeta med Researchgruppen (tidigare AFA Doku) vars häxjakt mot invandringskritiker, i samarbete med Expressen, ledde till att en lokal SD-politiker tog sitt liv i onsdags.

Researchgruppen är kopplat till Expo som i sin tur leds av Robert Aschberg. Det är hans bror, Richard Aschberg, som gjort reportaget för Aftonbladet tillsammans med Karin Östman. Juden Richard Aschberg kommenterar granskningen med att det är besvärande att ”judars utsatthet ifrågasätts”.

I september påstod Researchgruppen att man skaffat tillgång, genom ett förmodat dataintrång, till hela Flashbacks databas. Researchgruppen skrev då att ”mer än en tidning” är intresserade av det material som går att få fram ur databasen. Nu skriver Aftonbladet att tidningen har tillgång till databasen i bearbetad form och att informationen kommer från just Researchgruppen:

”Vi har genom Researchgruppen fått tillgång till en databas med en mängd användarnamn på Flashback kopplade till mejladresser.”


  • Publicerad:
    2015-02-09 20:10