INTERNET. Enligt en hovrättsdom som släpptes tidigare under måndagen tvingas Bredbandsbolaget att blockera fildelningssajter med hot om vite. Dessutom kan de från och med nu anses medskyldiga till kunders fildelning.

Bredbandsbolaget tvingas nu blockera de populära fildelningssajterna Piratebay och Swefilmer.

Idag meddelade Patent- och marknadsöverdomstolen att de river upp en tidigare tingsrättsdom från 2015 i en tvist mellan Bredbandsbolaget och en rad film- och musikbolag som gått samman för att dra internetleverantören inför rätta.

Domen, som rent juridiskt är att betrakta som en hovrättsdom, innebär att Bredbandsbolaget anses medskyldiga i de fall där deras kunder fildelar upphovsrättsskyddat material.

Bredbandsbolaget har argumenterat för att de måste hålla sig neutrala till innehållet på Internet och att en blockering av fildelningssajter strider mot nuvarande svensk lagstiftning.

Nu tvingas dock Bredbandsbolaget att vidta åtgärder för att blockera sajterna The Pirate Bay och Swefilmer med hot om vite på 500 000 kronor. Dessutom måste Bredbandsbolaget betala rättegångskostnaderna på 4,4 miljoner kronor.

Domstolen menar att utslaget är rimligt ”eftersom det material som finns respektive fanns tillgängligt via tjänsterna The Pirate Bay och Swefilmer i princip uteslutande är upphovsrättsligt skyddat material som tillgängliggjorts olovligen.”

Bredbandsbolaget är dock förvånade över domstolens resonemang och till Sveriges Television säger företagets chef Jonas Jegerborn att han är besviken över utfallet.

— Det här väcker många frågor: Vad innebär detta för svenska internetanvändare? Vilket ansvar kommer vi att få? Vi är väldigt förvånade över den här utkomsten, säger han.

Jegerborn säger också att de först och främst kommer att sätta sig ner och studera domen för att utröna exakt vad den innebär och därefter vidta åtgärder.

Bredbandsbolagets chef Jonas Jegerborn är besviken och förvånad över domen.

Även om privatpersoner och fildelningssajter tidigare har dömts för brott mot upphovsrätten är detta den första domen i sitt slag i Sverige. I många andra europeiska länder har dock internetleverantörer fått liknande domar mot sig.

Nordfront har intervjuat Robert Eklund som tidigare var IT-ansvarig för Nordiska Motståndsrörelsen och bett honom kommentera utfallet.

— Domen betyder i princip ingenting på kort sikt. Detta eftersom det i samtliga fall i de länder som infört liknande blockeringar visat sig att människor kommer in på sidorna ändå. De tekniska lösningar som använts är för lätta att kringgå för att de ska vara det minsta effektiva, säger Eklund och fortsätter:

— För att en blockering ska vara effektiv behöver man införa ett system liknande Kina och Nordkorea, där staten har kontroll över all nätverkstrafik och där man också förbjudit alla anonymiseringstjänster.

Eklund menar att ifall den judiskdominerande film- och musikbranschen ska vinna den här striden så måste de på sikt lyckas styra den politiska utvecklingen så att staten får fullständig kontroll över befolkningens internetanvändande.

Ur ett långsiktigt perspektiv är dock domen ett farligt prejudikat. Med samma resonemang kan internetleverantörer tvingas blockera hemsidor som Nordfront med motiveringen att det kan förekomma exempelvis ”hets mot folkgrupp” på sidan.

Eftersom lagen om ”hets mot folkgrupp” sedan det svenska rättsväsendet införde det orwellianska begreppet ”tolkningsfakta” i princip kan innebära vad som helst så öppnar det i teorin upp för en godtycklig censurering av politiskt obekväma hemsidor. Domen kan därför betraktas som ett steg närmare slutet för ett fritt Internet i Sverige.

För komma förbi dessa blockeringar kan Nordfront rekommendera några av de anonymiseringstjänster som finns. Till exempel Tor-browser  eller att man köper en VPN-tjänst av någon leverantör, exempelvis Mullvad eller Ipredator.

Lyssna även på Radio Nordfronts specialavsnitt med Robert Eklund om IT-säkerhet HÄR.

Källor:
Bredbandsbolaget måste blockera Pirate Bay och Swefilmer
Domen: Piratsajterna ska blockeras


  • Publicerad:
    2017-02-13 14:20