NORDEN. Sverige sticker ut i statistiken över dödsskjutningar i Norden. Värst är det i Stockholm där det under de senaste två och ett halvt åren har dött 21 personer till följd av skottskador, jämfört med två i finska Helsingfors.

pistol

Skottlossningar med dödlig utgång är mycket högre i svenska storstäder än i övriga nordiska dito. Under de senaste två och ett halvt åren har 21 personer skjutits ihjäl i Stockholm och 17 personer i Göteborg.

Under samma period sköts jämförelsevis bara två personer ihjäl i den finska huvudstaden Helsingfors. Trots att det bor omkring en miljon människor i staden så används skjutvapen sällan.

— Vi har en nolltolerans när det gäller speciella grupper där vi misstänker att det finns vapen. Vi plockar av allt som vi stöter på, säger Heikki Porola som är överkommissarie vid Helsingforspolisen.

Antalet skjutningar i Sverige, främst bland kriminella gäng med olagliga vapen, har ökat markant och blivit ett eskalerande problem. Trots det vägrar den svenska polisen se till de nordiska grannländerna för en lösning på problemet.

— Det är viktigt att ta detta på allvar innan det sticker i väg helt och hållet. Vi jämför oss inte så mycket med övriga nordiska storstäder. Men vi kan bli bättre, säger Kristian Halldin vid regionala underrättelsetjänsten.

Juden och kriminologen Jerzy Sarnecki har uttalat sig om situationen, men vågar sig inte på en gissning om vad som är problemet.

— Exakt varför det skjuts mer i Sverige kan ingen svara på, vi har en stor kunskapslucka här. Ingen har gjort någon ordentlig analys av den här situationen, säger Sarnecki.

Sarnecki har tidigare gett uttryck för att skottlossningar där invandrare är gärningsmännen är att jämföra med ”pojkstreck”.

Källa:
21 dödsskjutningar i Stockholm – två i Helsingfors


  • Publicerad:
    2015-11-02 17:50