INVANDRARBROTTSLIGHET Rekordet 48 döda hittills i år pekar enligt rikspolischefen mot 60 vid årsskiftet – Och 273 skjutningar nu anses tala för att även detta årsrekord på 379 kommer att slås.

I Kristianstad har en ung manmed kopplingar till den gängkriminella miljön” avlidit efter att på torsdagskvällen blivit beskjuten i den illa beryktade stadsdelen Gamlegården.

— Vi kan tyvärr inte säga mer än att han är i 20-årsåldern och vi har inga misstänkta i nuläget, kommenterar Mikael Lind, vakthavande befäl vid region Syd, till Göteborgs-Posten (GP).

Polisens egen statistik vittnar om 48 personer dödade hittills i år antingen i – eller som en omedelbar konsekvens av – skottlossning. Detta innebär att det tidigare rekordet från 2020 med 47 döda på ett helt år har slagits med drygt tre återstående månaders skjutningar att tillföra listan. Stockholmsregionen toppar den geografiska listan över dödsskjutningar och vakthavande befälet vi Stockholmspolisen Jari Kalliorinne vittnar om hur denna eskalerande typ av brottslighet tvingar polisen att ta resurser från redan förut försummat utredningsarbete.

— Rent operativt får vi ägna oss betydligt mer åt det här och det tar givetvis resurser från annat, berättar han för TT.

60 dödsskjutningar vid årsskiftet förutspås – plus nytt rekord för skottlossningar

Vad årets siffra för dödsskjutningar beträffar så förutspår rikspolischef Anders Thornberg att den kommer att hamna på runt 60 innan året är slut.

— … Det innebär – om det fortsätter i samma takt – uppemot 60 dödsskjutningar, säger han till TT.

Även siffran för det sammanlagda antalet skottlossningar under ett år tycks vara på väg mot ett rekord 2022. Under toppåret 2020 ägde 379 skottlossningar rum i landet. Den 1 september i år hade 273 bekräftade skottlossningar registrerats, vilket enligt en enig skara sakkunniga pekar mot ett nytt rekord innan årsskiftet.

Manne Gerell, kriminolog vid Malmö Universitet, höjer i och för sig ett varnande finger för de förhastade slutsatser rörande statistik över skjutningar, som han menar sig bevittna omkring sig. Till exempel påstår han att antalet skottskadade i år tvärtemot vad som föreslagits faktiskt minskat.

— Majoriteten av skjutningarna har inga skadade, men i år har dödligheten ökat kraftigt. Det är inte fler som blir skjutna, men när man väl skjuter så dör någon oftare, säger han till GP. Torsdagens dödsskjutning ägde rum i Kristianstad. Men att det dödliga skjutvapenvåldet skulle öka drastiskt i just småstäder betvivlar Gerell.

— Det har förskjutits ut något till mindre städer, men vi överdriver den effekten. Vi glömmer bort att det har varit skjutningar i andra mindre städer tidigare år, menar kriminologen.

4 av 48 fall uppklarade, de flesta utredningar står helt stilla

Enligt Dagens Nyheters undersökning har bland årets hittills rapporterade 48 dödsskjutningar endast fyra klarats upp, medan 44 utredningar ännu pågår. I de flesta av dessa råder enligt tidningen stiltje – i 26 av dem har ingen frihetsberövats, och i en majoritet av dem finns inte ens någon misstänkt.

Vad dödsskjutningarna anbelangar så visar en rapport, som Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterade förra våren, att Sverige är ensamt bland 22 jämförda europeiska länder med att ha en mångårig ökande trend av sådana. Den svenska uppgången inleddes enligt Brå redan i mitten av 0-talet.

Enligt polisens statistik så har antalet dödsskjutningar per år från 2017 till idag ökat från 36 till 48.

Dödsskjutningar i Sverige

  • 2022: 48
  • 2021: 45
  • 2020: 47
  • 2019: 45
  • 2018: 43
  • 2017: 36

Källa: Polisen