SVERIGE 2022 blev ett rekordår med 63 dödsskjutningar i Sverige. Samtidigt hade våra grannländer endast 10 dödsskjutningar totalt.

2022 blev ett rekordår för dödsskjutningar. Det rapporterar Expressen. Med skjutningen i Stockholm under nyårsafton landade siffran på 63 dödsskjutningar. Det är en rejäl ökning jämfört med 2021 då det skedde 45 dödsskjutningar.

Siffran 63 är skyhög om man jämför med våra grannländer i Norden. Danmark och Norge hade fyra och Finland endast två stycken.

— Inget anständigt samhälle kan tolerera drygt en dödlig skjutning i veckan, och all den våldsamma brottslighet som följer med på köpet. Det skapar otrygghet, och hotar det fria och öppna samhället, säger justitieminister Gunnar Strömmer på lördagskvällen.

– Regeringen skyndar nu på nya verktyg till polis och åklagare, som hemlig avlyssning för att förhindra brott. Vi förbereder nya åtgärder som anonyma vittnen och visitationszoner, säger han.

Den första dödsskjutningen skedde redan 11 januari 2022. En man med kopplingar till gängkriminalitet hittades död i en bil i Jakobsberg i Stockholm. Årets sista skjutning skedde på nyårsafton, när en man blev skjuten utanför McDonalds i Vällingby i Västra Stockholm.

— Det är en allvarlig situation i Stockholm sedan flera år. Våldet eskalerar till och från. Nu är vi inne i en våldsspiral från juldagen fram till i dag, säger Max Åkerwall, biträdande kommenderingschef på Stockholmspolisen, om våldsvågen i Stockholm.