INRIKES Efter att ha en polispatrull fick skott riktade mot sig har man nu anhållit två män misstänkta för dådet. Gripandet kom efter en stor polisinsats där upp till 70 poliser ska ha medverkat.

I Östersund utförde polisen ett fordonsstopp ungefär klockan nio på lördag kväll. I samband med stoppet blev polispatrullen beskjuten varpå gärningsmännen flydde i hög hastighet norrut längs väg E45. Enligt Expressen ska ett vittne på plats vara av åsikten att gärningsmännen ska ha använt både pistol och automatvapen:

— Det var kanske tio stycken snabba skott och tre-fyra långsamma, efter 30 sekunder kom det två pistolskott till sen blev det helt knäpptyst, kommenterar det okända vittnet.

Polisen vill dock inte överhuvudtaget kommentera om ett automatvapen eller något annat slags vapen har använts.

En enorm polisinsats följde för att ta fast gärningsmännen. Enligt SVT har man använt alla tillgängliga polispatruller och polishundar. Regionala och nationella insatsstyrkan har även deltagit i operationen med drönare och helikoptrar som understöd.

— Någonstans mellan 50 och 70 poliser har deltagit i insatsen, säger polisområdeschef August Knutsson.

Två gripna

Efter insatsen hittade man slutligen den eftersökta bilen väster om E45, på väg 744 och vid en oklar tidpunkt har man på söndagen kunnat anhålla två män. Männen greps på olika orter, den ena söder om Lit, norr om Östersund, och den andra öster om staden på riksväg 87.

— Jag ser allvarligt på det inträffade. En attack mot polisen är ett angrepp på hela samhället. Gripandena skedde tack vare gott polisarbete och utredningsarbetet fortsätter med full kraft, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Efter händelsen uppmanar polisen allmänheten att vara försiktig:

Vi går inte ut med en varning så, men vi uppmanar folk att vara uppmärksamma och iaktta försiktighet. Det har ju skjutits, de facto, mot polis. Vi vill gärna ha in tips och iakttagelser som kan sättas i samband med händelsen och om man iakttar personer som man inte brukar se, säger Åsa Mjörndahl, presstalesperson för polisregion Nord.

Männen som anhållits är nu misstänkta för försök till mord och grovt vapenbrott. Även polisen ska utreda sig själv då man i samband med händelsen avlossade skott mot de misstänktas flyktbil.