POLITIK Socialdemokraterna sätter krav på regeringen efter den senaste tidens många skjutningar. Bland annat vill de att det införs ett system där tips om illegala vapen ska belönas.

Under måndagen gick Socialdemokraterna ut med ett krav på regeringen om att införa en tillfällig vapenamnesti. S har förhoppningar om att vapen då kommer att lämnas in till polisen och att det då inte kommer att finnas lika många vapen tillgängliga för gängkriminella.

S föreslår även att det ska införas ett nytt system där anonyma tips om illegala vapen ska belönas.

— Vi har i Sverige under de senaste tio åren prövat många olika metoder för att bekämpa och förebygga gängkriminalitet. Det här är en metod som används i andra länder, men inte i Sverige, säger Ardalan Shekarabi, (S), ledamot i justitieutskottet.

Socialdemokraterna vill även att åklagarmyndigheten, polisen och tullen ska få ett riktat uppdrag som går ut på att förhindra att fler vapen hamnar på gatan. De vill även att regeringen ska ge besked om extra pengar till kommuner för att de ska rekrytera vuxna som då ska stödja ungdomar under sommaren.

— Fler fältassistenter gör skillnad. De finns där på dagar, kvällar och nätter. Man kan punktmarkera. Vi måste ha som mål att ingen ung ska bli kriminell och då måste unga fångas upp innan de hamnar i gängens klor, säger Magdalena Andersson.