INRIKES. Fler mord har hittills i år skett i Västsverige jämfört med förra året. Totalt misstänker polisen att det är minst 20 personer som har blivit mördade.

Under de sju månaderna som gått av 2015 har redan minst 20 personer blivit mördade bara i Västsverige. Det är sju fler mord än vad som skedde under hela 2014, då det totalt var 13 mord i regionen. En av de saker som gör att statistiken för i år är så mycket högre beror på att regionen skakats av tre dubbelmord och ett trippelmord, något som anses vara ovanligt.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem tror att det beror på slumpen att det skett så många mord i år jämfört med förra året. Han menar även att ett massmord likt fallet med Anders Behring Breivik hade ökat statistiken enormt. Vidare fortsätter Alhem med att den ökade mordstatistiken kan bero på att folk tar hårt på kränkningar.

— Sedan tror jag personligen att det finns väldigt mycket kränkningar i dag som leder till att man tar livet av varandra. Min uppfattning är att det är många som genomför väldigt hårda hämndåtgärder för kränkningar.

Alhem menar även att den utbredda gängkriminaliteten i Göteborgsområdet höjer mordstatistiken i Västsverige. Riskerna är även stora för att ännu fler kommer bli mördade då det förekommer väldigt mycket skjutningar i Göteborg. Något som väldigt lätt eskalerar när någon väl börjat skjuta, och detta medför att risken för fler dödsoffer är stor.

Av de 20 misstänkta mordfallen är sex av offren kvinnor, varav två av dem var i 70-års åldern och en i 50-års åldern. De andra tre kvinnorna var unga. Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, blev 87 personer mördade förra året i hela Sverige. Av dessa var cirka 70 procent män och resterande kvinnor.

Källa:
Fler mord hittills i år än under hela 2014


  • Publicerad:
    2015-07-05 11:35