INRIKES. Tre personer har under kvällen omhändertagits i sökandet efter 17-årige Lisa. Polisen påträffade en kropp i ett skogsområde som med största sannolikhet tillhör den 17-åriga flickan. UPPDATERAD 09.15 

Lisa Holm

Lisa Holm.

Det har nu gått fem dygn sedan 17-årige Lisa Holms försvinnande. Hon anmäldes försvunnen på söndagskvällen då hon aldrig kom hem efter sitt arbete på ett café i Kinnekulle.

Nu under fredagskvällen har polisen låtit omhänderta tre personer som har rört sig i området där den 17-årige flickan försvann den 7 juni. Personerna, två män och en kvinna, omhändertogs i närheten av en villa endast 300 meter från det café där flickan jobbade fram till sitt försvinnande. I samband med omhändertagandet spärrades villan och närliggande område av.

Polisens presstalesperson, Ulla Brehm, berättar att personerna tagits in till förhör:

— Vi hämtade in dem efter det att ett fynd hade gjorts under eftermiddagen, säger hon.

Lisa är internationellt efterlyst via Interpol eftersom det finns en möjlighet till att hon förts utomlands. Detta är något som görs enligt rutin för att försvåra möjligheten att föra personer utomlands.

Polisen undersöker även möjligheten om försvinnandet har med faderns jobb inom försvarsmakten att göra. Polisen meddelar dock att det hör till rutinerna att kontrollera ifall anhörigas arbeten kan kopplas till försvinnandena.

Uppdatering 09.15

Enligt uppgifter som Kvällsposten har fått tagit del av ska den gripna kvinnan ha arbetat som städare på det café som Lisa arbetade på.

Enligt polisen ska Missing People ha haft kontakt med de gripna redan i ett tidigare skede. Men hur den kontakten sett ut är polisen förtegen om.

Det som lett till att gärningsmännen greps och till att Lisa hittades är enligt Martin Fredman, polisinsatschef, lika delar polisens magkänsla och tipsen och fyndet som Missing People inkom med.

— Att hämta in de här personerna visade sig i efterhand vara ett synnerligen gott polisarbete. Vi åker sedan tillbaks till platsen och konstaterar att fynden som var aktuella där, går att knyta till Lisa. Efter det spärras huset av och i samband med husrannsakan inom det avspärrade området, påträffas Lisa, förklarar Martin Fredman.

Uppdatering 20.20

Två av de anhållna gästarbetarna är litauer. Litauisk polis bekräftar att två av de misstänkta är litauiska medborgare.

– Vi har fått information om att de har arbetat i Sverige. Vi har nu nära kontakt med svensk polis, säger kommissarie Andrzej Roginski.

Uppdatering 11.00

Polisen har en ovanligt rigorös bevakning av brottsplatsen för att förhindra att människor kliver in och förstör eventuell bevisning. Platsen bevakas av åtta patrullerande poliser samt hundpatruller.

Pressansvarig för organisationen Missing People, Kenneth Söderlund, uppger att denna eftersökning är organisationens största hittills.

Uppdatering 01.20

Två personer är nu anhållna misstänkta för mord och en person anhållen misstänkt för skyddande av brottsling. Polisen avvaktar den tekniska undersökningen och dödsorsaken är inte ännu fastställd.

Uppdatering 00.30

Polisen har hittat en kropp, som med största sannolikhet tillhör 17-åriga Lisa Holm. Kroppen påträffades i ett skogsområde. Polisen inväntar nu teknisk undersökning för fastställande av identiteten.

Uppdatering 23.47

Ny tid för presskonferens satt till 00.20.

Uppdatering 22.50

Enligt uppgift så är de tre som omhändertagits av polisen utländska gästarbetare. Ett gift par i 30-års åldern och ytterligare en man. De är ännu inte misstänkta för något brott.

Uppdatering 22.35

Från och med 23.30 kommer en presstalesman att vara plats i Källby för att svara på frågor. Nordfront återkommer med information om vad som framkommit.

Uppdatering 22.20

Polisen slog för en liten stund sedan till mot ett stall som ligger runt en kilometer ifrån caféet där Lisa försvann.

Nordfront uppdaterar artikeln allt eftersom nya uppgifter släpps.

Källor:
Tre personer hämtade till förhör i sökandet efter Lisa, 17
Lisa, 17, försvunnen sedan fem dygn
Uppgifter: Koppling till pappans jobb utreds


  • Publicerad:
    2015-06-12 22:05