Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Endast var tionde svensk har förtroende för den ökände rikspolischefen Dan Eliasson

Av Redaktionen, 2016-12-01
redaktionen@nordfront.se

POLISEN. Enligt en nyligen genomförd opinionsundersökning från Sifo har endast en av tio svenskar ganska eller mycket stort förtroende för den kontroversielle rikspolischefen Dan Eliasson.

dan-eliasson

Sedan Dan Eliasson tillträdde som rikspolischef den 1 januari 2015 har kritiken mot honom varit hård. Nordfront har vid flera tillfällen rapporterat om något som nästan kan beskrivas som en öppen upprorsstämning inom den svenska polisen, där kollegor har kallat honom för ”det största säkerhetshotet mot Sverige” medan andra avgått i protest och anmält honom för tjänstefel.

Även utanför poliskåren har hans impopularitet varit stor och tunga debattörer såsom den pensionerade kriminologiprofessorn Leif GW Persson har krävt hans avgång, samtidigt som exempelvis Expressen-krönikören Lotta Gröning i somras skrev en krönika där hon menar att ”Dan Eliasson tenderar alltmer att bli en katastrof för svensk polis”.

Många av de Eliasson-lojala polischefer som dykt upp på olika platser i landet under Eliassons ledarskap har också hamnat i blåsväder. Lena Tysk som är polisområdeschef i Västmanland ska exempelvis ha dödshotat en kollega för att denne öppet kritiserat den stora omorganiseringen av polisen som skett under Eliassons ledning. Efter att detta avslöjats trädde flera poliser fram och beskrev hur de fått lida under Tysks ledarskap. Bland annat framkom det att hon gjort en vana av att öppet förnedra och skälla ut underordnade och gärna i samband med kritik mot just Eliassons omorganisering. Ett av de mest talande exemplen var att hon ska ha sagt ”Plats i korgen!” till en underordnad.

Lena Tysk - Eliasson-lojal polischef som bland annat uttalat dödshot mot en kollega.

Lena Tysk – en Eliasson-lojal polischef som bland annat har uttalat dödshot mot en kollega.

Även i Region syd har det rapporterats om totalitärt polisstyre från en Eliasson-lojal polischef, nämligen regionchefen Annika Stenberg. Där gick det så långt att polisförbundet i Sydsvenskan öppet krävde hennes avgång.

Polisförbundet har vid flera tillfällen också riktat skarp kritik mot Eliassons omorganisering i allmänhet som man menar ligger bakom den ineffektivitet och den dåliga stämning som just nu råder inom poliskåren. Efter att ha tagit del av siffror från en intern utredning som skulle utvärdera omorganiseringen gick polisförbundet ut och larmade om situationen som man beskrev som ”extremt allvarlig”.

Förutom omorganiseringen har kritiken mot Eliasson framförallt rört hans svenskfientliga politiska utspel och beslut. I somras uttryckte han bland annat att han skulle avgå ifall Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson blev statsminister. Dessutom har det visat sig att Eliasson under förra höstens ”flyktingkris” förhindrade införandet av gränskontroller trots att både gränspolisen och den nationella operativa ledningsgruppen påtalade behovet av sådana.

Eliasson låg bland annat bakom sommarens #tafsainte-armband, som skulle stoppa sexuella övergrepp vid festivaler.

Eliasson låg bland annat bakom sommarens #tafsainte-armband, som skulle stoppa sexuella övergrepp vid festivaler.

I den Sifoundersökning som Nordfront skrev om tidigare idag och som genomförts under november visade det sig att 47 procent av de tillfrågade fortfarande har förtroende för polisen som helhet.

Förtroende för rikspolischefen är dock katastrofalt lågt. Enligt undersökningen är det nämligen endast var tionde svensk som känner ”ganska starkt” eller ”mycket starkt” förtroende för Eliasson.

Bland de grupper som är mest kritiska till Eliasson återfinns de som röstar på Sverigedemokraterna eller Kristdemokraterna där 85 respektive 66 procent inte uttrycker något förtroende alls för honom.

Bland miljöpartister och de som röstar på Feministiskt initiativ har rikspolischefen dock märkbart högre förtroende än bland allmänheten i helhet. I båda dessa grupper känner nämligen var fjärde person förtroende för honom.

I ett uttalande på polisens hemsida som har fått rubriken ”Viktigt med högt förtroende” skriver Eliasson att det är tråkigt att befolkningen känner så lite förtroende för honom. Samtidigt menar han att allt är i sin ordning då omorganiseringar enligt honom alltid innebär ”ett produktionstapp i verksamheten och ett minskat förtroende hos allmänheten”, med hänvisning till bland annat liknande situationer i Danmark.

Avslutningsvis låter han hälsa att polisen kommer att fortsätta arbeta på som vanligt och att han är övertygad om att förtroendet kommer att öka.

— Vi har ökat antalet civilanställda och fortsätter med det nästa år. Vi tar också in stora kullar på polisutbildningen. När vi blir fler som arbetar i kärnverksamheten med att utreda brott och får fler poliser i yttre tjänst är jag övertygad om att förtroendet för polisen kommer att öka, förklarar Eliasson.

Hur hans optimism går ihop med det faktum att i snitt tre poliser per dag har slutat på sina arbeten under 2016 framgår dock inte i hans uttalande.

Läs Sifoundersökningen i sin helhet här.

Källor:
Sifo: Endast en av tio har förtroende för Dan Eliasson
Viktigt med högt förtroende
Leif G.W Persson: Sparka Dan Eliasson och alla som tror som han
Fler poliser vittnar om påhopp från polischef Lena Tysk: ”Har haft en klump i magen när hon dykt upp”


  • Publicerad:
    2016-12-01 21:30