MASSINVANDRINGEN. Innan året hunnit komma till sin ände har det skett runt åttio bilbränder i den mångkulturella kommunen Botkyrka. Bara under början av december månad har det brunnit elva bilar, nästan en bil om dagen.

Huddingepolisen är talande för det svenska polisväsendet som är på väg mot kollaps efter att Dan Eliasson tog över som ny rikspolischef.

Huddingepolisen är talande för det svenska polisväsendet som är på väg mot kollaps efter att Dan Eliasson tog över som ny rikspolischef.

Omkring åttio bilbränder har drabbat Botkyrka under det gångna året. Enligt brandförsvaret har det i genomsnitt brunnit tio bilar i månaden. Det mest utsatta området har varit Hallunda-Norsborg.

— Vi har ungefär uppemot tio fordonsbränder [sic!] i månaden om man ser över hela året. I september hade vi en topp med 17 bilbränder, säger Patrick Johansson, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Enligt en rapport från polisen är det områdenas arbetslöshet, etniska segregation, stigmatisering och trångboddhet som ligger bakom bilbränderna och utländska ungdomar uppges känna sig marginaliserade.

50-årige Nils-Anders Fröman är en av dem som drabbats av bränderna och hans Volvo 945 blev ett förkolnat vrak. Enligt Fröman är lösningen på problemet att sätta upp övervakningskameror i områdena som drabbats.

— Det verkar inte som att polisen gör något. Det som krävs är övervakningskameror, säger han.

Polisen håller med om att mer övervakning kan vara en del av lösningen, men att man måste arbeta nära med de boende i områdena för att få bort problemet.

— Jag förstår att man kan känna stor frustration om man drabbas. Övervakningskameror skulle kunna vara en lösning men vi behöver även jobba nära försäkringsbolag, fastighetsägare och med boende i området, säger Erik Åkerlund, lokalpolischef i Botkyrka.

Polisen har tidigare på flera ställen bland annat skrivit ”aina” (invandrarslang för polis) på sina radiobilar för att imponera på de utländska ungdomarna i ett försök att skapa en bättre relation. Man har även försökt att bli populära genom att bland annat dansa reggae, ”Harlem Shake” och ifört sig rosa balettkjolar utan framgång.

Källa:
80-tal bränder hittills i Botkyrka – bara i år


  • Publicerad:
    2016-12-13 20:30