SVERIGE. Problemet med alla sexuella övergrepp runt om på festivalerna i Sverige beror på att ”män tycker sig ha rätt till kvinnors kroppar”, anser artisten Marit Bergman.

bergman

Marit Bergman.

De senaste veckorna har flertalet sexuella övergrepp rapporterats från festivaler runt om i hela Sverige. Den gemensamma nämnaren för dessa övergrepp är att majoriteten begås av rasfrämlingar och då framförallt av så kallade ensamkommande flyktingbarn.

Många kvinnliga artister har valt att kommentera händelserna utan att ens belysa den verkliga problematiken. Artisten Marit Bergman, ger nu sin syn på övergreppen:

— Grundproblemet är att vi fortfarande lever i ett samhälle där män tycker sig ha rätten till kvinnors kroppar, förklarar hon.

Bergman har noga följt med i utvecklingen om vad som inträffat på festivaler som Putte i parken och Bråvallafestivalen.

— Jag känner att det är skönt att vi äntligen pratar om det här. För den här typen av övergrepp är inget nytt alls. Men nu verkar folk vakna upp och förstå att sånt här kan hända på festival, säger hon vidare.

Fler ordningsvakter och mer personal på plats är några av de åtgärder som satts in för att motverka de sexuella övergreppen.

— Det är jättebra att de försöker ta itu med det så. Men det stora grundproblemet är ju ändå att vi fortfarande lever i ett samhälle där män tycker sig ha rätten till kvinnors kroppar. Det kommer inte försvinna med fler vakter. Det blir extra tydligt i ett sånt här sammanhang där man är för att ha roligt och festa, men så inskränks den friheten för många tjejer, säger Bergman.

Källor:
Marit Bergman: ”Män tycker sig ha rätt till kvinnors kroppar”
Polis om tafsarna: ”Majoritet har sign unga invandrarkillar”


  • Publicerad:
    2016-07-09 19:25