Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Flera fall av våldtäkter och övergrepp på sommarens festivaler

Av Redaktionen, 2016-07-02
redaktionen@nordfront.se

MÅNGKULTUR. Sommarens festivaler har börjat komma igång på riktigt och bara under de senaste dagarna så har ett stort antal våldtäkter och sexuella ofredanden anmälts från olika festivaler runtom i landet.

festivalsommar

Festivalsommaren har börjat bli synonymt med rasfrämlingars sexuella våld mot nordiska flickor och kvinnor.

I vintras började information läcka ut i  alternativ media om sexuella övergrepp och trakasserier på diverse festivaler under framförallt de senaste två somrarna samt hur både myndigheter och media mörkat dem. Så småningom erkände både poliser och vissa journalister att man gjort detta eftersom gärningsmännen var ”ensamkommande flyktingbarn” och offren var unga, svenska tjejer. Senare kom myndigheter och media även att skylla på varandra om vem som var ansvaret över mörkläggningen och i slutändan fanns i vanlig ordning egentligen ingen som var ansvarig.

I polisens pressmeddelande efter förra årets ungdomsfestival We Are Sthlm gick att läsa att det var ”förhållandevis få brott och få omhändertaganden med tanke på deltagarantalet”. I deras PM målades dock en helt annan bild upp med unga män som ”gnuggar sig mot” och antastar småflickor ”i skydd av publikhavet”. En av poliserna som jobbade på festivalen uttalade sig senare så här:

— De yngsta tjejerna var säkert bara elva tolv. Jag hade aldrig släppt i väg min egen dotter till festivalen om jag visste vad som hände.

Tack vare kritiken som polisen fick, både för hanteringen och mörkningen av de sexuella övergreppen, kraftsamlade man i år genom att starta kampanjen ”#tafsainte” som bland annat innebär att man delar ut särskilda armband som det står ”Polis – avspärrat #tafsainte” på och som är tänkta som något slags skydd mot sexuella övergrepp.

Rikspolischefen Dan Eliasson har till och med dristat sig att ge personliga råd till de unga män som känner sig frestade av utsikterna att ge sig på småflickor i sommar.

Vem vill bli ihågkommen som killen som tafsar? Tänk efter grabbar, för guds skull! säger rikspolischefen.

dan eliasson

Rikspolischefen Dan Eliasson vill att ”grabbar” som tänkt tafsa ska ”tänka efter”.

Trots dessa satsningar har dock flera våldtäkter och sexuella övergrepp redan rapporterats runtom i landet från olika festivaler.

En kvinna i 20-årsåldern anmälde under torsdagskvällen en våldtäkt på Bråvallafestivalen i Norrköping. Under fredagskvällen och lördagsmorgonen inkom tre nya anmälningar om våldtäkt och på musikfestivalen Putte i Parken i Värmland så uppger ett stort antal unga tjejer att de blivit sexuellt ofredade.

Tjejerna som blivit sexuellt ofredade på musikfestivalen Putte i Parken uppger att de blivit omringade och att förövarna därefter börjat antasta dem genom att bland annat stoppa in händerna innanför kläderna eller genom att försöka kyssa dem. Våldtäkten på Bråvallafestivalen under torsdagskvällen skulle ha skett mitt i publikhavet framför scenen, under en konsert med den antivita feministen och sångerskan Zara Larsson.

Under feministen Zara Larssons konsert blev en ung tjej våldtagen, något som Larsson förstås skyller på "alla killar".

Under feministen Zara Larssons konsert blev en ung tjej våldtagen, något som Larsson förstås skyller på ”alla killar”.

Detta fick till följd att Zara Larsson själv gick ut på sin Twitter och attackerat alla män. Hon försöker till synes ge sken av att det skulle vara svenska män som förgriper sig på tjejer på dessa festivaler. När twitteranvändare påpekar att det inte är alla män som våldtar, eller att förövarna i nästan vartenda fall består av icke-vita kolonisatörer, så blir dessa twitteranvändare ”uthängda” av Zara Larsson på hennes eget twitterflöde. Dessutom försvarar hon sig genom att informera sina följare att det är ”harmlöst” att generalisera ”privilegierade grupper”

Utöver de tre ytterligare våldtäktsanmälningarna under Bråvallafestivalens två första dagar så har även tiotal fall av sexuella ofredanden anmälts.

Efter händelserna i musikfestivalen Putte i Parken så ska två ”unga” rasfrämmande killar ha gripits under fredagskvällen men blivit släppta kort därefter eftersom de ”är under 18 år”.

— De gripna var unga ensamkommande och blev hämtade av personal från ett HVB-hem, säger Per-Arne Eriksson från Värmlandspolisen.

Även Stadsfesten i Skellefteå, som också pågår under helgen, har sexuella övergrepp rapporterats då en ”utställare” ska ha ofredat en eller flera yngre tjejer och sedan blivit avisad från festivalen samt polisanmäld.

— Det har kommit in en anmälan om sexuellt ofredande. En kille ska ha varit väldigt på en yngre kvinna som besökte området. Förhör har hållits med kvinnan under dagen och mannen är identifierad, säger Henrik Lundström, jourhavande förundersökningsledare.

Ifall polisen planerar några vidare åtgärder för att stoppa det sexuella våldet under sommarfestivalerna förutom armbandet har inte framkommit i dagsläget.

Källor:
Många anmälningar om ofredande på festival
Flyktingbarn tafsade på minst tolv flickor under festival i Karlstad – de gripna redan släppta
Anmäld våldtäkt på Bråvallafestivalen
Tre nya våldtäkter anmälda på Bråvalla-festivalen
Fyra anmälda våldtäkter på Bråvallafestivalen
Utställare på Stadsfesten anmäld för sexuellt ofredande
Myndigheterna kände till sexbrotten –  valde samtidigt att locka ovetande svenska tjejer till We are Sthlm
Övergreppen på festivalen i Stockholm rapporterades aldrig vidare
Polisen delar ut armband mot tafs


  • Publicerad:
    2016-07-02 17:15