BJUV. Kommunstyrelsen i det skånska Bjuv beslutade vid sitt senaste möte i juni att den planerade ockupationsbasen för rasfrämlingar (HVB-hem) inte kommer att byggas på Tibbarpstomten på Norra Storgatan i Bjuv. Kommunen kommer istället köpa platserna i närliggande kommuner.

Planen var att uppföra paviljonger på Tibbarpstomten men nu väljer kommunstyrelsen att riva upp beslutet att färdigställa 45 platser under 2016. Anledningen sägs vara att färre rasfrämlingar väntas komma till kommunen.

— Vi bedömde att det inte fanns något underlag för ett HVB-hem på Tibbarp. Prognosen vi har fått från Migrationsverket är att det bara ska komma totalt 15 barn under 2016 varav nio redan kommit, säger barn och utbildningsnämndens ordförande Ann-Sofie Fridehjelm (S).

Istället väljer kommunen att köpa fler platser i de närliggande kommunerna. Av de totalt 94 ensamkommande rasfrämlingarna som Bjuvs kommun har lovat ta hand om bor 67 i eller nära kommunen. Resterande platser köps i kommuner i andra delar av landet.

— Vi sätter in resurserna i befintliga boenden istället. Vi kommer också att köpa platser i närliggande kommuner. Vi vill kunna garantera en bra kvalité på platserna och ligger de nära blir det lättare för socialsekreterare att göra uppföljningar, säger Ann-Sofie Fridehjelm.

För varje person får kommunen 1 900 kr per dag från Migrationsverket.

Källa:
Planerat HVB-hem kommer inte att byggas


  • Publicerad:
    2016-07-03 22:15