MASSINVANDRINGEN. Flertalet uppges vara kritiska till att öppna ytterligare asylboenden på Öland. Bland annat säger sig kommunalrådet och personer med kopplingar till boendeplanerna mottagit hot.

Efter att planerna på att öppna asylboenden i Mörbylånga har ölänningarna tagit till orda och visat sitt motstånd mot den pågående massinvandringen. Under ett informationsmöte som anordnades av kommunledningen i Färjestaden liknade man bland annat invandrarna med babianer och stämningen uppges ha varit hätsk.

— Jag var oerhört illa berörd när jag lämnade. Jag upplevde att det var det värsta offentliga möte som jag har bevistat någon gång, säger det svenskfientliga kommunalrådet Henrik Yngvesson.

En tid efter mötet säger sig Yngvesson ha blivit hotad, bland annat ska han ha uppmanats att passa sig. Vidare säger Yngvesson att han är en av de drivande krafterna bakom att Öland ska invaderas av främlingar.

— Passa dig, avslutade de med. Syftet är säkerligen först och främst att jag i min politisk roll ska vara rädd om min position och att den på något vis är hotad för att jag hjälper till att föra fram de här HVB-hemmen, säger han.

Men det är inte bara kommunalrådet som fått vetskap om ölänningarnas invandringskritiska hållning. Flertalet volontärer som på olika sett arbetar för folkutbytet uppges ha fått motta ”hot och hat”. Volontärerna vågar dock inte träda fram utan bekräftar bara att de ska ha mött motstånd.

Nyligen beviljades bygglov för ett asylboende vid Joels udde i Färjestaden. Där har invånarna skrivit under namnlistor för att gemensamt rikta kritik mot beslutet. Invandringen gör området otryggt och minskar turismen menar man.

— Det är klart som fasen att folk skyr när det bli sådana här saker. Förra sommaren var det knappt en vanlig människa därnere, säger en man med stuga på Joels udde.

En annan boende på udden menar att svenskens förfäder inte slitit för att ge bort landet till horder av folk från Afrika.

— Det får inte bli som i Södertälje. Kommer man och går där är det som i Syrien. Sverige är till för svenskarna. Våra förfäder har inte byggt upp landet för att massorna från Afrika ska komma hit, säger Pie Kullström.

Mörbylånga kommun tillbakavisar dock kritiken och menar att de allra flesta av de så kallade ensamkommande ungdomarna är skötsamma och vill integreras i det svenska samhället. Kommunalrådet är även rak med att hans plan är att Öland ska fortsätta ta emot invandrare och på så sätt ”ta sitt ansvar för ensamkommande flyktingbarn och inte skärma av sig från en allt mer globaliserad värld”.

— Vi ska inte det. Vi ska vara delaktiga i den. Vi ska se till att vi kan göra det bästa för dem som har upplevt krig och elände och se till att de kan få en nystart hos oss här i Mörbylånga, säger Yngvesson.

Källa:
HVB-motståndare hotade kommunalråd


  • Publicerad:
    2016-06-20 19:15