SVERIGE. Efter Borlängefestivalen ”Peace and love” användes en kvinnorjour för att ta hand om de flickor och kvinnor som utsattes för sexuella övergrepp och våldtäkt under festivalen. Nu vill man använda en mansjour för att ta hand om männen under ”Sävsjö celebration”.

Johan "Jojo" Norell

Johan ”Jojo” Norell

Under Borlängefestivalen ”Peace and love” utsattes flera flickor och kvinnor för sexuella övergrepp och våldtäkt, dessa fick därefter stöd och hjälp av en kvinnojour. Nordfront har tidigare rapporterat om diverse olika tandlösa försök att motverka de sexuella övergrepp som kantar sommarens festivaler runt om i landet. Det har bland annat rapporterats om plastarmband, killmiddagar och könssegregerade festivaler där män inte är välkomna alls.

Inför ”Sävsjö celebration”, som arrangeras av Johan Norell, har man tänkt lösa problemet genom att använda sig av en mansjour. Idén om en mansjour kom upp då arrangören reagerade starkt på att det hade använts en kvinnojour efter övergreppen på ”Peace and love”. Norell menar att man istället måste ta hand om männen.

— Min flickvän och jag var senast på Peace & Love festivalen och där såg vi några äldre kvinnor som gick runt med rosa västar som det stod kvinnojour på. Vi reagerade starkt på det. En jour som ska ta hand om kvinnor som blivit drabbade. Ta hand om offren, skriver Norell i ett pressmeddelande.

Norell, som lanserar den nya mansjouren i samarbete med räddningstjänsten i Sävsjö, hoppas att man ska kunna föra dialog med de presumtiva sexualförbrytarna på festivalområdet. Han vill att mansjouren ska kunna prata och umgås med de manliga festivaldeltagarna.

— Jag hoppas på dialoger där mansjouren och killarna kan prata om hur man behandlar kvinnor med respekt. Hur tafsandet är totalt respektlöst och extremt ocoolt. Hur man ska bete sig som man helt enkelt, menar Norell.

Källa:
Festival startar mansjour


  • Publicerad:
    2016-07-16 18:20