NORDEN. I Finland anordnades två stora festivaler förra veckoslutet. Provinssi i Seinäjoki, med 71 000 besökare, samt Tuska i Helsigfors, med 28 000 besökare. Enligt arrangörerna gick allt bra och inga sexuella ofredanden anmäldes under festivalerna.

Producent Niklas Nuppola på Tuskafestivalen säger att de inte har märkt av några särskilda händelser och att det alltid brukar vara lugnt.

Johannes Kinnunen, som är informatör på Provinssi, säger att de följt nyheterna från Sverige men att han inte har hört om liknande fall i Finland. Han berättar att i Finland är festivalerna lugna och trygga och hoppas att det skall vara så även i fortsättningen.

Susanna Hulkkonen som är pressansvarig på Flow Festival säger att de inte har haft problem med sexuella ofredanden och inget annat heller samt att publiken uppför sig väldigt väl på deras festival.

-Jag har väldigt svårt att förstå att något sådant överhuvudtaget kan hända på en festival, säger Hulkkonen och syftar på sexuella ofredanden.

De senaste festivalerna i Sverige har däremot präglats av många våldtäkter och sexuella ofredanden mot unga kvinnor. På Bråvallafestivalen i Norrköping anmäldes fem våldtäkter och tolv fall av sexuellt ofredande. På festivalen Putte i Parken i Karlstad anmäldes 24 fall av sexuellt ofredande. De flesta brotten sker i publikhavet framför scenen och det yngsta offret är endast 12 år.

Källa:
Inga fall av sexuella ofredanden under festivaler i Finland


  • Publicerad:
    2016-07-05 21:05