SKELLEFTEÅ. Arrangörerna bakom Trästockfestivalen i Skellefteå vill i år satsa på ”tillgänglighet”. Därför har de nu tillsammans med ABF och NJIE beslutat sig för att ge så kallade nyanlända gratis bussturer till festivalen.

Albin H Davidsson från Trästockfestivalens ledningen och festivalgeneralen Nils Andrèn.

Albin H Davidsson från Trästockfestivalens festivalledning och festivalgeneralen Nils Andrèn.

För att locka fler så kallade nyanlända till den mångkulturella och utpräglat vänstervridna Trästockfestivalen i Skellefteå, har nu arrangörerna tillsammans med ABF och NJIE beslutat sig för att sätta in gratisbussar. Dessa bussar kommer att gå från orterna Lövånger och Jörn, mindre samhällen som huserar ett oproportionerligt stort antal av kommunens “nyanlända” rasfrämlingar.

— Trästockfestivalen har alltid varit gratis och tillgänglig för alla såtillvida att det inte har spelat någon roll hur mycket man har haft i plånboken, att ta sig till festivalen är däremot inte helt gratis. För de nyanlända som i många fall har endast 71 kr/dag att leva för så har man inte råd, ännu mindre om man har barn, säger Nils Andrén, festivalgeneral på Trästockfestivalen.

Affischer på arabiska, persiska och tigrinja har tryckts upp med information om hur de har möjlighet att ta sig till festivalen helt gratis.

Trästockfestivalen som äger rum den 22 – 23 juli är den första festival av sitt slag som inför bussningar av “nyanlända”. Det återstår dock att se om den även blir den sista med tanke på alla våldtäkter och sexuella ofredanden som ägt rum av främst så kallade ensamkommande flyktingbarn på festivaler runt omkring i hela Sverige.

Trästockfestivalen i Skellefteå är en utpräglat "mångkulturell" och vänstervriden tillställning.

Trästockfestivalen i Skellefteå är en utpräglat ”mångkulturell” och vänstervriden tillställning.

Arrangörerna bakom festivalen har dock redan vidtagit åtgärder för att motverka sexuella övergrepp genom att bjuda in till ”killmiddagar”, dit alla som ”definierar sig som män” är välkomna. Tanken med dessa middagar är att män ska träffas över en bit mat och diskutera ”sex, våld och kärlek”.

— Problemet har funnits länge. Vi har diskuterat hur vi ska göra Trästockfestivalen så säker som möjligt för alla. Förutom att tala med de vi anlitar, som ordningsvakter och säkerhetspersonal, vill vi i vår relation till publiken tala om hur de också kan ta ett ansvar, berättar Andrén och fortsätter:

— Det är främst vi killar som måste skärpa oss, rannsaka oss själva och prata om hur vi agerar mot andra. Såklart gentemot tjejer, men även andra killar där vi måste bli bättre på att våga säga ifrån. Det handlar om att få en förändring så snart som möjligt.

Bakom idén med ”killmiddagar” står feministen Ida Östensson. Hon gick tidigare i sommar ut och lanserade hashtagen #killmiddag tillsammans med en uppmaning i tidningen Metro:

Jag önskar att män bjuder hem till killmiddag och pratar om närhet, normer, grupptryck, sex, vänskap, våld och kärlek – på ett självrannsakande sätt.

östensson1

Feministen Ida Östensson (till vänster) står bakom idén med ”killmiddagar” för att stoppa det ökande sexuella våldet mot kvinnor.

Östensson är annars mest känd som en av initiativtagarna bakom den feministiska organisationen FATTA, ”jämställdhetsprojektet” Crossing Borders men även hashtaggen #InteErKvinna som Nordfront rapporterade om tidigare i år, där kvinnor ”tog ställning” att de hellre våldtogs av främlingar än beskyddades av vita män eller ”nazister”.

2015 utnämndes hon dessutom till ”årets folkbildare” av Studieförbundet Vuxenskolan.

Huruvida feministiska ”killmiddagar” och gratis bussresor för ”nyanlända” verkligen kommer att vara ett lyckat recept för att undvika sexuellt våld och trakasserier återstår att se.

Källor:
Gratis festivalbussar till nyanlända
Efter helgens sexbrott: Trästock bjuder in besökare till #killmiddag för att prata sex, våld och kärlek
Bjud in till killmiddag – och prata om sex, våld och kärlek
Ida Östensson årets folkbildare


  • Publicerad:
    2016-07-15 21:00