Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Efter skomassakern – nu dyker skorna upp i Umeå

Av Redaktionen, 2017-07-12
redaktionen@nordfront.se

UMEÅ. Efter skomassakern i Visby kommer Umeå kommun kräva förbud mot rasistisk organisering.

Det var under fredagen som någon eller några flyttade på en hög av skor som stod i anslutning till Nordiska motståndsrörelsen tält i Visby under Almedalsveckan. Skohögen är en del av en ”antirasistisk” protestkampanj mot att oliktänkande har mötes- och yttrandefrihet. Varje sko ska symbolisera offer för ”förintelsen”.

Att skohögen flyttades tas nu på största allvar och Umeå kommun kommer inte bara ta skorna till Umeå utan också kräva förbud av Motståndsrörelsen i tre dagar.

– Vi tycker att det är viktigt att ställa oss bakom det här då nazism är något som vi inte kan tolerera, säger Anna Olofsson vid Umeå kommun till SVT.

Anledningen till att Umeå kommun sätter upp en ny skonstalllation är för att en av initiativtagarna till protestkampanjen är ”Umeåprofilen” Ida Östensson från Make Equals. Östensson har bland annat gjort sig känd för kampanjen #InteErKvinna där feminister försvarade främlingars sexella övergrepp mot svenska kvinnor genom att istället angripa vita, heterosexuella män. Enligt SVT ska Ida Östensson ha lämnat Almedalen efter skoförintelsen ”på grund av rädsla för sin säkerhet”.

På Facebook skriver Östensson att det var ”våldsbejakande extremister” som var våldsamma mot skorna och att skoförintelsen aldrig får ske igen.

”Det handlar inte om en hög med skor. Det handlar om demokrati. Det handlar om okränkbart skydd för minoriteter och utsatta. Utan det vilar en demokrati på lerfötter. Fråga oss inte om skorna, fråga oss inte om huruvida vi är förvånade att våldsbejakande extremister jublande sparkade sönder vår manifestation. Låt oss prata om lagstiftning. Dagens lagstiftning räcker uppenbarligen inte – låt politiker och andra makthavare svara på vad de tänker göra för att den här situationen inte uppstår igen”

Källor:
Umeå ställer sig bakom förbudet mot nazism
Ida från Umeå fick installation nedriven av nazister


  • Publicerad:
    2017-07-12 11:40