Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Efter skohögarna: Badkar mot nazister?

Av Simon Holmqvist, 2017-07-23
simon.holmqvist@nordfront.se

ANTIRASISM. Efter att gamla skor gjorde entré i det offentliga samtalet som ”antinazistisk” symbol har man nu även tagit upp kampen med hjälp av badkar. ”Det ska vara en påminnelse från förintelsen med gaskammare, duschar och badkar”, förklarar Ida Östensson som ligger bakom idén.

Stalin var uppfinningsrik i sin kamp mot nationalsocialismen. Frågan är dock om han någonsin tänkte på att använda badkar?

Under Almedalsveckan reste ett gäng feminister och antirasister en hög med skor i Almedalen som en protest mot att även deras politiska motståndare skulle få komma till tals under politikerveckan. Skohögen kom sedermera även att kallas för ett ”konstverk”.

Symboliskt syftar det på en av ”förintelse”-mytens mer uppseendeväckande narrativ – nämligen att ifall skor samlas i hög så har bevisligen deras ägare, tillsammans med ytterligare miljontals människor, avrättats i gaskammare.

Även i svenska fängelser får fångar lämna ifrån sig sina egna skor och ta på sig nya. I skrivande stund har dock Kriminalvården aldrig anklagats för folkmord på grund av hur de förvarar sina fångars privata ägodelar.

Eftersom en skohög som ska vara ett ”konstverk” och en skohög som endast är en skohög är lätt förväxlingsbara så råkade någon städa bort Almedalens skohög, då den var i vägen. Detta ledde förstås till rabalder och att ett tiotal motståndsmän förhördes av polis och delgavs misstanke om brott. ”Konstnären” ville också ha en miljon kronor för att hon skulle tvingas lägga tillbaka skorna i högen igen.

Trenden har alltsedan dess spritt sig vidare över hela landet och i stad efter stad har lokala godhetsapostlar samlat ihop skor i högar och berömt varandras insatser på sociala medier under hashtagen #ochjagprotesterade.

Även i Västerbotten har man förstås inte varit sena med att hoppa på trenden. Faktum är att trenden delvis började här då upphovskvinnan, den feministiska veteranen Ida Östensson, har sitt ursprung i staden.

Ida Östensson (till vänster) står bakom idén med skohögar för att bekämpa oppositionella grupper i Sverige.

Det var också i Umeå badkaret gjorde sin entré i den kulturmarxistiska ryggdunkarkampanjen, då man i samband med ”Umeå Live” under förra veckan valde att låta resa en skohög i ett badkar istället för i en trälåda. Vid en första anblick kanske man kan tro att denna innovativa vändning i skohögskampanjen bara var en slump, att alla Umeås trälådor var upptagna med att förvara annat än gamla skor. En annan teori är förstås att man kan passa på att bada de smutsiga skorna om de ändå ska samlas i en hög.

Men i en intervju till SVT Västerbotten förklarar Ida logiken bakom ställningstagandet att ersätta lådan med ett badkar:

— Det ska symbolisera att det står där starkt och att nazisterna inte kan sparka ned det. Samtidigt som det ska vara en påminnelse från förintelsen med gaskammare, duschar och badkar. Vi vill att det ska väcka känslor hos Umeåborna.

Nazister ska enligt uppgift ha svårt att ”sparka ned” badkar. Badkar ska även ha använts under ”förintelsen”, enligt Ida Östensson. FOTO: Nordfront.se.

I helgen pågick även Trästockfestivalen i Skellefteå. Tidigare var festivalen mest känd för att vara en så kallad drogfri gratisfestival, som under många år har uppskattats väldigt mycket av diverse vänstermänniskor som brukar resa långväga för att få tälta i skogen, supa sig fulla och se lite mer ”udda” band uppträda på det ”drogfria” festivalområdet.

Sedan förra året kom dock Trästockfestivalen även att förknippas med sexuella övergrepp. Festivalgeneralen Nils Andrén gick nämligen stolt ut i media och proklamerade att han tänkte erbjuda gratis bussresor för alla så kallade nyanlända som bodde en bit utanför staden. Trots att många protesterade och att Motståndsrörelsen varnade Skellefteborna så insisterade han på att genomföra planen, samtidigt som han avfärdade kritikerna som ”rasister”. Det resulterade i minst tretton fall av anmälda sexuella ofredanden.

Andrén kom att avgå som festivalgeneral efter fiaskot och i år har det inte talats om några bussar. Däremot har man förstås hoppat på trenden med skohögar och faktiskt lyckats samla ihop ett par dussin skopar i en trälåda.

Sämre uppslutning i Skellefteås skohög. Notera frånvaron av badkar. FOTO: Nordfront.se.

På ”evenemangets” Facebooksida skriver man att det är ett ”ställningstagande för alla människors lika värde och mot nazism, rasism och främlingsfientlighet” och man uppmanar folk att bidra med skor. Som ni ser på bilden ovan var uppslutningen dock något sämre än i Umeå.

Man hänvisar även till den debattartikel i Aftonbladet som Ida Östensson publicerade i samband med den ursprungliga skohögen i Almedalen, där man kräver ett förbud mot ”organiserad rasism”. Nordiska motståndsrörelsen nämns som ett ”bra exempel på rasistiska organisationer” och man påstår bland annat att organisationen ”begränsar vissa människors yttrandefrihet”, med hänvisning till den självvalda bojkotten av Almedalen från Östensson och hennes kamrater.

Har skohögarna vunnit?
Att skohögskampanjen fått en del uppmärksamhet i media får man erkänna. Östensson och hennes kamrater tillhör förstås också etablissemanget och har exempelvis inga problem med att få debattartiklar publicerade i tidningar som Aftonbladet och att få både politiker, fackledare, kyrkoledare och andra mäktiga personer att stå upp för deras sak.

En dålig nyhet för skohögsentusiasterna är dock att den grupp som fick allra störst uppmärksamhet under Almedalsveckan var just Nordiska motståndsrörelsen. Att Motståndsrörelsen skulle i segra i Almedalen var förstås givet redan i förväg, med tanke på att den mediala hetsen tog fart flera månader innan politikerveckan ens började. Skohögen gav dock lögnpressen ytterligare en anledning att berätta för sina läsare om vilken stor händelse det är att nationalsocialister kommer att befinna sig i Almedalen.

Det råder inga tvivel om vilka som segrade i Almedalen. FOTO: Nordfront.se.

Den sämsta nyheten för Östensson och hennes gelikar, som vill förbjuda sina politiska motståndare, är att ett sådant förbud i det stora hela är verkningslöst. Det man inte inser är att Motståndsrörelsen aldrig kommer att sluta kämpa för sitt folks överlevnad och rätt att existera, precis som att inget livskraftigt folk som ställs inför ett folkmord bara lägger sig ned och dör.

Inträngda i ett hörn och med endast undergång framför sig har Nordens folk inte längre något att förlora på att resa sig mot sina förtryckare.

När slöjan och åren av indoktrinering faller från allt fler nordiska män och kvinnor så kommer motståndet mot systemet bara att växa sig starkare och då spelar det ingen roll om systemet försöker att stoppa det.

Vi kommer att segra eftersom vi har rätten på vår sida och eftersom vi kämpar för vår överlevnad och en framtid för våra barn. I den kampen kommer ingen att kunna besegra oss – oavsett hur många skohögar och badkar man ställer ut på gator och torg.


  • Publicerad:
    2017-07-23 12:39