Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Skohög vaktar Almedalen inför Motståndsrörelsens ankomst

Av Redaktionen, 2017-07-04
redaktionen@nordfront.se

ALMEDALEN. I något som ska likna en protestaktion mot att oliktänkande har mötes- och yttrandefrihet har en hög med skor rest i Almedalsparken.

Skohögen som vaktar Almedalen. Skärmdump från aftonbladet.se.

Just nu pågår politikerveckan i Almedalen och Nordiska motståndsrörelsen har som bekant hyrt mark i Almedalen från fredag till söndag för att delta i den politiska diskussionen och sprida sitt politiska budskap till de närvarande.

Motståndsrörelsens närvaro har dock retat upp många som ogillar yttrandefrihet, vilket bland annat resulterat i att ett gäng vänsterextrema, feministiska och dekadenta personer och organisationer valt att bojkotta evenemanget, med hänvisning till att de inte törs riskera en diskussion med en meningsmotståndare.

Under gårdagen publicerades dessutom en debattartikel på Aftonbladet. Under ledning av organisationen Make Equals Kristina Wicksell, som tidigare varit involverade i en lång rad feministiska projekt, har 73 debattörer som representerar alltifrån homolobbyn och Judiska ungdomsförbundet till ”Streetgäris”, Lingonkollektivet och jagvillhabostad.nu, skrivit under artikels krav på ett förbud mot ”rasdiskriminering och rasistisk organisering”.

Bakom skohögen ligger Kristina Wicksell, som har en lång rad feministiska projekt bakom sig. Däribland Jämställd festival och #InteErKvinna.

Artikelförfattarna menar att Motståndsrörelsen är ett ”bra exempel på rasistiska organisationer” och påstår bland annat att organisationen ”begränsar vissa människors yttrandefrihet” med hänvisning till ovan nämnda självvalda bojkotter.

För att lösa problemet med att det finns organisationer och personer som väljer att tysta sig själva hellre än att diskutera med meningsmotståndare vill man således förbjuda meningsmotståndarna och försöka tysta dessa för gott istället.

Som en del i kampanjen har man också rest en hög med skor mitt i Almedalsparken. Symboliskt syftar det på en av ”förintelse”-mytens mer uppseendeväckande narrativ – nämligen att ifall skor samlas i hög så har bevisligen deras ägare, tillsammans med ytterligare miljontals människor, avrättats i gaskammare.

LÄS ÄVEN: ”Förintelsen” är en bluff!

På skorna ska hashtagen ”#ochjagprotesterar” stå skriven och vid själva högen har man rest en skylt med dikten ”Först kom de…”, som skrevs av den tyske folkförrädaren Martin Niemöller 1955.

Till Svenska Dagbladet (SvD) utvecklar Wicksell tanken bakom skohögen:

— Vi tycker att rasister och nazister får större utrymme, vilket leder till att människor känner sig tystade och hotade. De finns dem som inte åker till Almedalen i år för att de är rädda.

Vidare låter hon hälsa att hon kommer att lämna Gotland innan Motståndsrörelsen kommer dit eftersom att hon och hennes kamrater inte känner sig ”tillräckligt säkra” för att vara kvar. Hon är inte heller säker på att högen kommer att vara kvar hela veckan, då hon menar att den ”självklart kommer att saboteras”.

Källor:
Manifestation mot nazister i Almedalen
Förbjud nazistgrupper – och lär av historien


  • Publicerad:
    2017-07-04 15:22