MUSIK. Den västerbottniske samepolitikern Lars-Jonas Johansson har upprört hela Sveriges feministkollektiv genom att publicera en låt om #metoo. ”Hoppas innerligt att han våldtas”, kommenterar exempelvis en feminist på Facebook.

Lars-Jonas Johansson. Pressfoto: sametinget.se.

Förutom att vara partiledare för det samiska partiet Landspartiet Svenska Samer spelar samen Lars-Jonas Johansson gitarr och sjunger i rockbandet Noise Makers. Tidigare i veckan laddade han upp ett videoklipp på bandets Facebooksida där han framförde en nyskriven låt om den feministiska kampanjen #metoo. Låten har en satirisk text och driver med hur kampanjen spårat ur med att män anklagas för sexualbrottsligt beteende, ibland helt utan belägg.

— För den här kommer man väl bli strypt av feministkärringarna men det skiter väl en rocker från Noice Makers i, konstaterar Johansson i klippet innan han börjar spela.

”För du ska inte se på mig, du får inte le mot mig, du får inte tilltala mig, men jag har all rätt att anklaga dig. That’s true. That’s what they call me too”, lyder refrängen i låten, som snabbt blev kontroversiell bland landets feminister.

Lyssna på låten:

En av personerna som upprörts av låten är feministen Ida Östensson, som bland annat ligger bakom kampanjen med skohögar – och badkar – för att bekämpa nationalsocialism.

— Jag kan inte i min vildaste fantasi tro att det finns män som har den uråldriga synen på kvinnor och brottsoffer som framgår i videon. Jag tror att bandet vill provocera när de publicerar en sån här video och jag kanske inte skulle ha reagerat, men jag tror att tystnaden också är farlig, säger en upprörd Ida Östensson till SVT.

En annan som upprörts är den samiske feministen och filmskaparen Liselotte Vajstedt:

— Han går emot precis allt som han borde stå för. Jämlikhet och ett samhälle för alla. Jag tycker att han ska avgå på en gång, säger Liselotte Vajstedt till SVT och fortsätter:

— Hur ska vi få unga samer att lita på samhället om vi inte ens kan lita på vår egen grupp. Han jobbar rakt emot det.

Vajstedt förklarar dock inte varför en samepolitiker nödvändigtvis måste vara feminist eller stödja #metoo-kampanjen.

Feministveteranen Ida Östensson (till vänster) är kritisk mot satir rörande feminism.

Bland kommentarerna till det ursprungliga klippet återfanns flera känslomässiga utspel från både kvinnor och män som inte tycker att man får kritisera eller skämta om den feministiska kampanjen. ”Sluta våldta och trakassera så slipper du känna dig kränkt av metoo”, skriver exempelvis en feminist medan en annan ”hoppas innerligt” att Johansson ”en dag får känna hur en våldtäkt känns” så att han då ”lär knipa käft för evigt”.

Många tycks dock uppskatta låten och dess satiriska budskap. ”Klockrent!” skriver flera användare. ”Jag har garvat i två dar nu! Obetalbart!”, skriver en annan.

Krismöte i partiet – Johansson står på sig
Låten fick dessutom Johanssons parti att kalla samman ett ”krismöte”, där flera medlemmar är upprörda över låtens budskap.

— Jag stödjer inte partiledarens låt och jag tar avstånd från videon, säger exempelvis medlemmen Torkel Stångberg.

Men Johansson står på sig och menar att låten är bra och relevant och att han absolut inte kommer att avgå som partiledare på grund av detta.

— Jag kommer inte att avgå, vi har årsmöte imorgon men nu har jag hört att det är inkallat till ett telefonmöte ikväll. Det är inte sanktionerat av mig utan på initiativ av vice partiledaren, sade Johansson till SVT under fredagskvällen.

Även Noise Makers tycks ha blivit nervösa av hetskampanjen från feministerna och man beslutade att ta ned videon från bandets Facebooksida. Men på samma sida skriver Johansson i ett inlägg:

Nerverna svek på de övriga bandmedlemmarna.
Jag hade inte lust att ta bort inlägget, men jag förstår deras oro.

[…]

Låten prickade helt rätt.
Det jag visade, att folk är mer lättkränkta än de vill medge besannades.
Att det överreageras in i minsta detalj, precis som i låten, bekräftades till 100%.

Jag kommer att spela den framöver i alla fall.
Jag står för det jag skriver.
Kanske ger jag ut den under eget namn?

Nåväl, det blåser rätt kraftigt omkring mig ibland, men jag har varit ute i värre stormar än den här.

Etniskt medveten same
Detta är dock inte första gången som Lars-Jonas Johansson hamnat i blåsväder. I samband med att riksdagens vice talman Björn Söder (SD) intervjuades av Dagens Nyheter 2015 – och kontroversiellt konstaterade att man inte kan vara exempelvis jude eller same och samtidigt svensk – fick han kritik av bland annat Johansson.

”I hans ögon är nog samer, tornedalsfinnar, romer, judar, kurder och araber bara till besvär”, skrev Johansson då i en debattartikel.

Men i en intervju med Granskning Sverige visade det sig att Johansson egentligen hade en liknande syn på etnicitet som Söder.

— Om du är född av samisk härkomst så kan du vara same, annars kan du inte det, för vi är ett eget folk och vi har varit här mycket längre än svenskarna har varit i det här området, sade Johansson.

Lyssna på Granskning Sveriges intervju med Lars-Jonas Johansson från 2015:
Listen to ”Rasistisk same: svenskar är inte folk” on Spreaker.

Källor:
Samepolitiker sjunger om metoo – får hård kritik
Filmare kräver partiledarens avgång – ”modiga tjejer hånas”
”Vi samer är bara till besvär för Björn Söder”


  • Publicerad:
    2018-06-09 18:02