METOO. Fiasko för regeringens och Vänsterpartiets Metoo-satsning.

I somras gjorde den feministiska regeringen och Vänsterpartiet en gemensam satsning för att ta krafttag mot sexuella trakasserier. Regeringen föreslog extra anslag på 120 miljoner kronor för att på ett ”kraftfullt” sätt komma tillrätta med sexistiska män.

Jämställdhetsministern Lena Hallgren talade om anslagen som en ”investering”.

— Det är viktiga investeringar i vårt gemensamma samhällsbygge, sade hon.

Finns inget att slösa pengarna på så snabbt
Nu visar det sig att myndigheterna inte har kunnat använda miljonregnet i konstruktiva åtgärder. 60 av de anslagna 120 miljonerna fick myndigheterna själva förvalta. Av dessa pengar har de flesta myndigheter inte kunnat göra av med ens hälften av pengarna.

Medlen skulle enligt direktiven brännas innan den sista december 2018. Att myndigheter inte klarar av att slösa bort medel i olika projekt är en ovanlig situation. Men enligt en anonym källa till SVT beror fiaskot på att det baserades på snabba politiska beslut som var ogenomtänkta.

— Om man inte kan ämnet är det svårt att hamna rätt, säger källan som säger att pengarna kunde ha gjort en ”fantastiskt stor nytta” om man hade fått tre år på sig istället för bara ett drygt halvår.

— Man känner en stor frustration. Man vet att pengarna behövs, det är framförhållningen som saknas, säger en källa till SVT.

SVT Nyheter har även sökt den ansvariga ministern Lena Hallgren. Hon vill dock inte ens svara på frågor från regeringens språkrör inom public service om metoo-satsningen.

Källa:
SVT Nyheter avslöjar: Miljonfiasko för regeringens Metoo-satsning – klarar inte av att använda pengarna


  • Publicerad:
    2019-01-01 22:50