METOO. En kvinnlig chef på Statens institutionsstyrelse anklagas nu för diverse sexuella närmanden mot sina kvinnliga kollegor. Bland annat ska hon ha smiskat dem och betett sig både närgånget och gränslöst, enligt berättelser från anställda på myndigheten.

Med undantag för SR:s Lotta Bromér och ett fåtal icke-svenskar, vars identitet fortfarande behandlats med sekretess av mainstreammedia, så har MeToo-kampanjen i Sverige främst riktat sig mot vita män. Idag har dock bland annat Aftonbladet gått ut med anklagelser mot en kvinnlig chef på myndigheten Statens institutionsstyrelse (SiS), som enligt anställda ska ha gjort gränslösa och sexuella närmanden mot sina kvinnliga kollegor.

Den kvinnliga chefen anklagas för alltifrån olämpliga ”kommentarer” och beröringar, men även mer spektakulära tillrättavisningsmetoder såsom att hon ska ha dragit ner en kvinnlig kollega i sitt knä och inför andra medarbetare gett henne ”smisk på rumpan”.

— Det var ju som ett skämt, och jag skrattade med och andra skrattade också med. Men jag såg ju liksom skammen i den här kollegans ögon när hon reste sig upp, berättar en anonym kvinnlig före detta medarbetare till Aftonbladet, som också ska ha blivit utsatt för den kvinnliga chefens ovälkomna närmanden.

— Det här var en arbetsplats där såna här saker förekom frekvent skulle jag säga. Jag var en av dem som var utsatt, men de flesta som jobbade på den här enheten var det på ett eller annat sätt, berättar den före detta anställda vidare.

Den kvinnliga chefen anmäldes i samband med att SiS generaldirektör nyligen gick ut och hävdade att det inte förekommer sexuella trakasserier på myndigheten. Men redan för ett år sedan försökte fem kvinnliga anställda att berätta för facket om situationen på arbetsplatsen.

Facket kom sedan att lämna över berättelserna till myndighetens ledningsgrupp, som utlovade att det skulle komma att tas upp i en intern utredning om mobbning. När den interna utredningen blev kvar hade det också tagits upp, men som ett exempel på hur den utpekade kvinnliga chefen mobbades av sina anställda.

— Jag upplever att vi inte fick något som helst stöd eller gehör, i stället sa arbetsgivaren att vi var tvungna att tänka på att det här var jobbigt för vår chef. Men att det var synd om de som varit utsatta var det ingen som tog notis om, säger en kvinna som nu anmält chefen och arbetsgivaren.

Idag har fyra av de fem kvinnorna som anmälde chefen slutat, medan den femte är föräldraledig.

— När jag sa upp mig var jag väldigt tydlig med att det bara berodde på det här, säger en av dem.

SiS är den statliga myndigheten som administrerar och driver platser där ungdomar får ta emot tvångsvård enligt LVM (Lag om vård av missbrukare i vissa fall), LVU (Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga) samt LSU (Sluten ungdomsvård). Nyligen kunde Nordfront rapportera om en 15-åring som tvångsomhändertogs och placerades på ett hem enligt LVU, till synes på grund av att han är nationalsocialist.

Källa:
SiS-chef anmäld för sexuella trakasserier


  • Publicerad:
    2017-12-26 08:00