MEDIA. Aftonbladets vd och chefredaktör Sofia Olsson Olsén har sjukskrivit sig, uppger tidningen.

Sofia Olsson Olsén har varit Aftonbladets chefredaktör sedan april 2016.

Sofia Olsson Olsén tog över som chefredaktör för Aftonbladet i april 2016 då hon efterträdde Jan Helin.

Under de senaste månadernas anklagelser om sexuella trakasserier, bland annat på tidningsredaktioner, har Sofia Olsson Olsén kritiserats för sin hantering av situationen. Kritik har kommit från personer som Johan Hakelius och Jennifer Wegerup, som har en bakgrund på Aftonbladet

Olsson Olsén kritiserades också för tidningens hantering av sin ledarskribent och krönikör Fredrik Virtanen, som anklagades för våldtäkt och sexuella trakasserier. Olsson Olsén valde i början att skydda Virtanens identitet tills dess att andra medier skrev om honom.

Under måndagen meddelade Aftonbladet att Sofia Olsson Olsén sjukskrivits tills vidare.

– Jag har haft samtal med Sofia Olsson Olsén under helgen och har nu fått besked om att hon behöver vara sjukskriven en tid, säger Raoul Grünthal, vd för Schibsted, som äger Aftonbladet.

För två veckor sedan stoppade Olsson Olsén publiceringen av ”Dokumentet 2.0”, en samling vittnesmål från kvinnliga medarbetare på Aftonbladet om sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Det hårt kritiserade beslutet förklarade Olsson Olsén med att hon har ett ”arbetsgivaransvar” gentemot personer som kan känna sig utpekade i vittnesmålen, trots att dessa hade anonymiserats.

Lena Mellin, till vardags politisk kommentator på tidningen, är den som tar över som tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare tills vidare.

Källa:
Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén sjukskriven


  • Publicerad:
    2017-12-05 09:30