METOO. Den före detta chefen för sociala medier på Aftonbladet, Ehsan Fadakar, tas ur tjänst av Schibsted efter att hans före detta kollega på Nyheter 24 och tillika exflickvän pekar ut honom för ytterligare sexualbrottsligt beteende.

Ehsan Fadakar.

Nordfront avslöjade redan under förra veckan att den andre ”Aftonbladetmannen” som pekats ut för våldtäkt i #MeToo-härvan är Eshan Fadakar, som förutom att tidigare ha varit chef för sociala medier på Aftonbladet även har varit chefredaktör för Nyheter 24. Senast har han arbetat direkt under Schibsted, men fortsatt att skriva krönikor åt Aftonbladet.

Fadakar pekades ut av en kvinna, vars berättelse fick spridning i samband med att TV-producenten Henrik Bastin twittrade ut en skärmdump av texten, där både kvinnan och den utpekade förövarens namn var censurerat.

Händelsen uppmärksammades bland annat av Nyheter Idag, där Fadakar dock anonymiserades med hjälp av en silhuettbild som var omisskännligt lik honom.

Nordfront valde dock att publicera identiteten på den iranskfödde Shibstedhöjdaren och även ett utdrag ur hans före detta kollega och flickväns blogg, där hon beskrev hur hon förföljdes och trakasserades av en man. Det fanns mycket som tydde på att det skulle vara Fadakar, förutom att de haft en relation tillsammans. Kvinna i fråga anställdes exempelvis som någon slags sex och samlevnad-redaktör på Nyheter 24 i samband med att Fadakar blev chefredaktör för tidningen 2011 – samma år som hon uppger att ”helvetet” med plågoanden ska ha börjat.

Nu har Filippa Berg, som kvinnan heter och som idag är chef på Schibstedsajten Lajkat, valt att tala ut i Dagens Nyheter (DN) – som beskriver Fadakar som ”en hög chef inom Aftonbladets ägare Schibsted” samt ”en maktfullkomlig person som mobbar och fryser ut dem som kritiserar honom”.

Berg bekräftar i DN att de blev ett par efter att han anställt henne som redaktör på Nyheter 24.

— I efterhand har jag insett att han var kontrollerande direkt. Han tyckte att vi var ihop efter en dejt och sedan var vi liksom det, berättar hon för DN.

Hon berättar vidare att hon idag arbetar för Schibsted eftersom Fadakar ordnade jobbet åt henne när han själv lämnade Nyheter 24 för den judiskägda mediakoncernen. Detta för att bättre kunna ha koll på henne.

Lajkats chefredaktör Filippa Berg berättar både på sin blogg och på DN om hur hon trakasseras av sin före detta chef och sambo Ehsan Fadakar – men väljer att skydda hans namn.

Under en tid ska Berg ha bott hemma hos Fadakar och då ska han ha våldtagit henne så ofta att hon till slut inte orkade säga nej mer.

Efter att DN sökt diverse Schibstedchefer, inklusive Fadakar själv, ska de ha fått följande meddelande via mail från Lajkats styrelseordförande och tidigare vd Pontus Ogebjer:

Det är uppgifter som kommit till vår kännedom i dag. Vi ser allvarligt på det som framförts, har upprättat ett personalärende och undersöker uppgifterna närmare. Under den tiden är medarbetaren arbetsbefriad.

Nu skriver också Aftonbladet att händelsen från 2015 ska ha polisanmälts och att man har känt till den hela tiden.

— Det var före min tid som publisher, men Aftonbladet kände till anklagelserna. Polisen gjorde en utredning som lades ner, något Aftonbladet för övrigt skrev om i förra veckan. Vi tar alla sådana händelser på största allvar, hävdar Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén.

Men precis som DN väljer Aftonbladet att skydda Fadakars identitet, på samma sätt som etablissemangsmedia har gjort med Fredrik Virtanen och Soran Ismail men till skillnad från Martin Timell och Lasse Kronér – trots att de anklagelserna som riktades mot dem var betydligt mildare när de blev ämnen för löpsedlarna.

Källor:
”Jag är rädd att han inte kommer att sluta”
Tidigare Aftonbladetchef avstängd från arbetet


  • Publicerad:
    2017-11-01 10:55