METOO. I bruset av alla anklagelser mot män under hashtagen #MeToo har ”Aftonbladetmannen” Fredrik Virtanen fått stå i rampljuset. Men det finns en till Aftonbladetman, som varit knäpptyst i etern sedan en kvinna väldigt grafiskt påstod att hon utnyttjats av honom för två somrar sedan.

Nyheter Idag uppmärksammade tidigare den anonyme Aftonbladetmannen. Skärmbild: nyheteridag.se.

När kändisfeministen Cissi Wallin pekade ut Aftonbladettoppen Fredrik Virtanen visste snart hela Sverige vem denne ”Aftonbladetmannen” var, trots att både hans arbetsgivare och konkurrenter in i det sista försökte att skydda hans identitet.

Samtidigt har sociala medier sedan Wallins utspel översvämmats av anklagelser och utpekanden mot män under hashtagen #MeToo, så många att vissa av de mer intressanta försvunnit i bruset. Virtanen, Martin Timell och Lasse Kronér har fått stå i centrum, medan vi endast har fått höra rykten om ”våldtäktskulturer” på fiendemedias redaktioner och ”högt uppsatta chefer” som pekats ut för både det ena och det andra.

Ett av det mer intressanta fallen gäller en annan högt uppsatt Aftonbladetman, som av en kvinna pekas ut för en incident för två somrar sedan. Nordfront kan nu avslöja att mannen i fråga är den iranskfödde före detta chefen för sociala medier på Aftonbladet Ehsan Fadakar.

Montage: Nordfront.se.

Kvinnans berättelse fick spridning i samband med att TV-producenten Henrik Bastin twittrade ut en skärmdump av texten, där både kvinnan och den utpekade förövarens namn var censurerat.

Som man kan se så pingade Bastin inte endast Schibsteds officiella Twitterkonto och Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén, utan även just Ehsan Fadakar när han publicerade skärmdumpen. På fråga om det var en slump att just Fadakar pekades ut svarade Bastin:

Bastin har i samband med utpekandet av Virtanen och Fadakar inte dragit sig för att öppet utmana mediajättarna på sociala medier, vilket kanske kan förklaras med att han numera har sin försörjning tryggad på andra sidan Atlanten.

Samma dag som Bastin lade upp texten, den 19 oktober, så publicerar även Nyheter Idag en artikel där man uppmärksammar samma text och konstaterar att tidigare rykten om att det skulle gälla Virtanen inte stämmer. Nyheter Idag väljer också en silhuettbild på en man vars frisyr är omisskännligt lik Fadakars, men väljer att dölja hans identitet.

Fadakar är intet på något sätt dömd och anklagas endast av en anonym kvinna bland många andra som anklagar män till höger och vänster. Många har också kritiserat #MeToo-kampanjen för att ha skapat ett slags Interneträttvisa, där det räcker med en anklagelse för att en person ska dömas i hela folkets ögon.

Nordfront har ändå valt att publicera Fadakars namn och bild, då han varit chefredaktör för Nyheter24 och högt uppsatt inom den judiska mediekoncernen Schibsted och därmed själv deltagit i otaliga häxjakter och uthängningar av oliktänkande, även helt ostraffade sådana. Det är också viktigt att belysa hyckleriet hos dessa feministiska mediamän, som slår sig för bröstet för sin egen godhet och kvinnosyn, samtidigt som de beter sig svinaktigt och emellanåt till och med brottsligt åt mot kvinnor i det privata.

En före detta kollega till Fadakar på Nyheter 24 har också pekats ut som hans exflickvän. På en blogg har hon skrivit om hur hon förföljs och plågas av en expojkvän och uppgifter gör gällande att denne plågoande ska vara just Fadakar. Bloggen har nu plockats ner och det finns egentligen inget på den som pekar ut honom vid namn och inte heller någon möjlighet att bekräfta de uppgifter som spridits om saken på bland annat Flashback och sociala medier.

Intressant är dock att hon avslutar ett inlägg där hon beskriver trakasserierna som ”sex år av ett helvete som aldrig verkar vara över”. Inlägget skrevs i augusti i år och för sex år sedan blev Eshan Fadakar ny chefredaktör på Nyheter 24. Samma år var det han som utsåg kvinnan bakom bloggen som redaktör för tidningens avdelning ”Sex & Blandat”.

Talande tystnad?
Fadakar har också tystnat helt sedan kvinnans berättelse började att spridas. Från att dagligen ha publicerat inlägg på Twitter har han sedan den 19 oktober varit knäpptyst.

Skärmdump av Ehsan Fadakars Twitterprofil 2017-10-27. Klicka för större bild.

Detta till skillnad från Virtanen, som inledningsvis försökte låtsas som ingenting och fortsätta twittra som vanligt, samtidigt som nästintill alla kommentarer till hans inlägg handlade om Cissi Wallin och hans oförmåga att bemöta anklagelserna.

Medan Virtanens beteende uppenbarligen var ett försök att ignorera anklagelserna och försöka insinuera sin egen oskuld så är frågan hur tystnaden från Fadakar kan tolkas.


  • Publicerad:
    2017-10-27 17:40