MEDIA. Efter att Expressen under onsdagen hängt ut Aftonbladethöjdaren Fredrik Virtanen som ”Aftonbladetmannen” har Virtanen slutligen valt att tala ut. I Aftonbladet tillbakavisar han de flesta anklagelser och bedyrar sitt engagemang för feminismen.

Nordfront har tidigare rapporterat om hur mörka moln börjat dra ihop sig kring den antivita opinionsbildaren och Aftonbladethöjdaren Fredrik Virtanen. Det hela började med att feministen Cissi Wallin gick ut och hävdade att Virtanen är den ”mediaman” som hon 2011 anmälde för att ha drogat och våldtagit henne fem år tidigare.

Utpekandet följdes av ytterligare anklagelser från kvinnor, framförallt inom mediabranschen. Journalisten Fridah Jönsson visade bland annat upp en skärmdump från en Facebookkonversation som hon haft med Virtanen där hon var 14 år gammal och sökte praktikplats hos honom. Virtanen frågade då ifall hon ville ha platsen så pass att hon ville ”ligga med honom”.

Trots att det har varit allmänt känt att Virtanen pekats ut så har hans arbetsgivare Aftonbladet, men även så kallade konkurrenter inom mainstreammedia, konsekvent valt att benämna honom som ”Aftonbladetmannen”. Samtidigt har andra högt uppsatta mediamän, som anklagas för betydligt mindre allvarliga incidenter, hängts ut på löpsedlar på flertalet stora tidningar, inklusive av sina egna arbetsgivare.

LÄS ÄVEN: Mörka moln drar ihop sig kring Fredrik Virtanen

En av de stora snackisarna var inledningsvis hur Aftonbladet inte kommenterade anklagelserna mot Virtanen.

Under onsdagen valde dock Expressen att publicera namn och bild på Virtanen i en artikel där man på ett ganska omfattande sätt går igenom hans historia och de anklagelser som riktas mot honom. Bland annat tar man upp det mäktiga nätverk som Virtanen omger sig av i det svenska mediaetablissemanget, och som kan vara en förklaring till varför han skyddats så länge av de stora tidningarna och TV-kanalerna.

Virtanen ska exempelvis ha varit väldigt god vän med den före detta chefredaktören för Expressen Olle Wästberg, som också haft uppdrag som bland annat regeringstjänsteman. De båda männen ska ha varit medlemmar i något som kallades för ”Elitlistan”, en sluten mejllista för kända personer som skapats av musikern och filosofen Alexander Bard. Listan ska ha använts för att ”mobba” människor, menar Expressen. En av de utsatta ska ha varit just Cissi Wallin, som av Bard beskrevs som ”borderlinehäxa” och ”mytoman”.

Enligt Alexander Bard lider Cissi Wallin av både borderline och mytomani.

När Bard kontaktas av Expressen vill han inte heller uttala sig, med undantag för att han menar att Wallin är en ”galen toka”:

— Ni publicerar anfall på oskyldiga män hela tiden i er jävla skittidning. Fuck off, säger Bard och lägger på.

Virtanen svarar på anklagelserna
Denna publicering fick Aftonbladet och Virtanen att slutligen bemöta anklagelserna i en intervju.

Virtanen menar att han betett sig ”svinigt”, ett beteende som han kopplar till missbruk av alkohol och narkotika. Däremot förnekar han med bestämdhet att han ska ha drogat och våldtagit någon. Angående Cissi Wallin så vill han inte rakt ut påstå att hon ljuger, men vidhåller samtidigt att anklagelserna är falska och att han haft den inställningen sedan polisanmälan 2011. Efter händelsen där Wallin menar sig ha blivit våldtagen, men som Virtanen kallar för ”övernattning”, ska de två ha fortsatt haft kontakt, menar Virtanen.

— Vi hade kontakt i flera år efter den här övernattningen men har inte haft det den här senaste veckan.

”Övernattning”, kallar Virtanen det som Cissi Wallin beskrivit som en skräcknatt där hon drogades och våldtogs av den självutnämnde feministen.

Flera av de ytterligare anklagelser som riktas mot honom vill han inte kännas vid, och på fråga om anklagelsen om att han ska ha drogat och våldtagit en kvinna på et hotell i Eskilstuna 2002 svarar han:

— Jag har inte varit i Eskilstuna 2002. Jag vet inte vem det här är. Det är mycket allvarliga och märkliga anklagelser, som jag nu inte kan försvara mig mot eftersom polisanmälan som hon gjorde nyss har lagts ned på grund av preskription.

Han medger dock att han ska ha frågat Fridah Jönsson ifall hon ville ”ligga med honom” när hon var 14 år, men menar att han inte visste att hon endast var 14 vid tillfället.

På fråga hur hans ”kvinnosyn” är så bedyrar Virtanen att han är feminist och menar att han därmed skulle ”kämpa för jämställdhet”. Han säger sig också må väldigt dåligt, då han anser sig blivit oskyldigt anklagad och utsatt för en ”lynchjustis på internet”. Istället önskar Virtanen, som gjort sig känd för att lättvindigt kasta ur sig grova anklagelser mot människor, att rättsväsendet kunde sköta rättvisan. Förmodligen med tanke på att många av de saker han anklagas för idag är preskriberade.

Aftonbladet har också erbjudit Cissi Wallin utrymme att kommentera Virtanens försvar:

Jag tycker det säger mer om honom att han spelar ett så högt spel, när de berättelser om honom som kommit ut hittills bara är toppen av ett isberg. Att han kallar det han utsatte mig för för ”övernattning” och också hävdar att vi haft kontakt i flera år är helt i linje med hur såna här förövare brukar bete sig.

Läs Aftonbladets intervju med Virtanen HÄR.

Källor:
Virtanen anklagas för sexövergrepp
Virtanen: Jag har betett mig tölpigt och skitstövligt


  • Publicerad:
    2017-10-25 16:24