Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Journalistförbundet: Nu måste mediebranschen ta ansvar för sexövergreppen

Av Redaktionen, 2017-11-02
redaktionen@nordfront.se

MEDIA. Efter vittnesmål om sexuella övergrepp och våldtäkter kräver nu Journalistförbundet att mediebranschen tar itu med den osunda kultur som råder inom mainstream-media.

Feministen Soran Ismail utreds nu för två våldtäkter

Soran Ismail, Fredrik Virtanen och Ehsan Fadakar har i dagarna anklagats för flertalet sexuella övergrepp mot såväl andra mediefolk som vanliga människor. Detta är dock bara toppen på ett isberg. Att döma av de rapporter som strömmat in i dagarna är sexuella ofredanden, kokainfester och annat oerhört utbrett bland landets massmediala elit. Förövarna skyddas ofta av deras chefer.

I och med att journalister ägnar sig åt sådan verksamhet minskar mediebranchens trovärdighet, menar Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling i en debattartikel i Dagens arena från idag.

”Den senaste tiden har alltför många vittnesmål visat att mediebranschen har mycket arbete kvar att göra för att motverka sexuella trakasserier. Vi efterlyser därför ett kraftfullt och gemensamt ansvarstagande från mediebranschens samtliga aktörer.”

Nordling tycker att det är främst i tevebranschen som problemet finns.

”Nu behöver aktörerna inom branschen ta ett gemensamt ansvar för arbetsmiljön. Inte minst när det gäller produktionsbolag och andra underleverantörer till de stora mediebolagen.”

Uttalandet kan tolkas som att Nordling också vill skydda sådana som Virtanen och Fadakar som jobbar på de stora tidningarna. Massmedias skriverier har som bekant skyddat dessa och istället skrivit om de jämförelsevis betydligt mildare fadäserna från Martin Timell och Lasse Kronér samt de produktionsbolag som anställt dem.

I slutet av artikeln kräver Journalistförbundet att medieföretagen också lever upp till diskrimineringslagens skrivningar om aktiva åtgärder mot bland annat sexuella trakasserier samt rimliga arbetsförhållanden och en arbetsmiljö fri från trakasserier.

”Mediebranschen måste öppna ögonen och ta sitt ansvar. Det får vara nog nu”, avslutar Nordling. 

Källa:
SJF: Mediebranschen måste öppna ögonen och ta sitt ansvar


  • Publicerad:
    2017-11-02 17:50