KULTURHISTORIA. Ett sankmarksområde i Jokkmokks kommun har sedan 1970-talet haft namnet ”Negerskallelandet” på kartan. Men det vill Lantmäteriet nu sätta stopp för eftersom det anses kränkande.

Lantmäteriet vill ta bort ett ortnamn i Jokkmokks kommun. (Skärmbild)

Sankmarksområdet Negerskallelandet ligger i Vuollerims församling i Jokkmokks kommun. Namnet har platsen haft i folkmun sedan lång tid tillbaka, men sedan 1970-talet har det också stått registrerat på Lantmäteriets kartor.

Nu vill Lantmäteriet skrota namnet eftersom det anses kränkande och inte uppfyller kraven för ett ”vårdat ortnamnsskick”. Namnet uppmärksammades i samband med ett tidigare ärende om liknande ortnamn i Dalarna.

— Detta var det enda kvarvarande, kartredovisade ortnamnet med ordet neger som vi kan besluta om, säger sektionschefen Mattias Johansson.

Här krockar dock två intressen, för enligt hävd ska gamla ortnamn bevaras så långt som möjligt, samtidigt som det enligt lagen finns krav på vårdat ortnamnsskick.

Enligt Johansson råder det emellertid inte någon tvekan om att namnet Negerskallelandet uppfattas som kränkande och nedsättande och därför bör försvinna från kartan.

Sedan återstår det att se om Lantmäteriet kommer att gå vidare med andra spännande men potentiellt kränkande ortnamn i Sverige.

Det är till exempel inte känt hur RFSL ställer sig till namnen Homoberget och Stygg-Homomyran, som ligger utanför Gnarp i Hälsingland.

Och i samband med Girjasrättegången fick statens ombud tung kritik för sitt sätt att använda ordet ”lapp”. Men nu väcks också en diskussion om ordet i vardagliga uttryck och i många ortnamn, som Lappvattnet och Lapporten.

Källa:
Kränkande ortnamn i Jokkmokk slopas


  • Publicerad:
    2019-09-05 21:30